• Pixabay.com

IJmuidense horecabazen niet te spreken over sluiten rookruimte

IJMUIDEN Rookruimtes in cafés, restaurants en hotels zijn definitief verboden. Dat heeft de Hoge Raad kort geleden besloten. Volgens het orgaan is de uitzondering op het sinds 2008 geldende rookverbod ongeldig. Dat verbod is daarmee per direct van kracht. Horecabazen in IJmuiden zijn op zijn zachtst gezegd niet te spreken over het besluit. 

"Schijtziek word ik ervan", begint José Scheffer als wij haar benaderen voor reactie op het besluit. Scheffer is eigenaresse van Café Kamperduin aan de Bik- en Arnoldkade in IJmuiden. "Dit is de ondergang voor mijn soort cafeetjes", klink de teleurstelling in José haar stem.

"Die rookruimte heeft me zo'n 2000 euro gekost. Geen groot bedrag, maar voor zo'n bruincafé als wij hier runnen, toch een hoop geld. We sluiten het hok wel meteen en gaan het gebruiken als opslagruimte."

Het risico nemen om ongestoord door te blijven roken neemt de horecabazin niet. "Nee, ik ben niet gek. In de afgelopen periode hebben we regelmatig controle gehad. Het is voor mij duidelijk: géén rookruimte meer."

Dat het verbod gevolgen heeft staat voor Scheffer als paal boven water. "Ik ben zelf een straffe roker, ook ik moet naar buiten om een sigaretje te roken want ik ga me wel degelijk aan de regels houden. We weten allemaal dat roken slecht is, daarom snap ik ook dat er in restaurants of openbare ruimtes niet gerookt mag worden, maar in bruine kroegjes hoort roken er gewoon bij. Van mijn klanten steekt het merendeel een sigaret op. Onze rookruimte heeft een prima afzuiging. Als klanten zin in een sigaret hebben lopen ze even naar de rookruimte om vervolgens weer gezellig aan te schuiven aan de bar."

José Scheffer heeft bijna de pensioengerechtigde leeftijd en had gehoopt dat het haar tijd wel zou uitdienen. "Helaas, nu het is bidden dat onze klanten blijven komen en niet afhaken omdat ze naar buiten moeten om te roken. Doordeweeks wordt er door veel havenwerkers hier nagepraat en biljart gespeeld. Hopelijk keren zij ons niet de rug toe", besluit de teleurstellende onderneemster.

BESLUIT In 2008 ging in Nederland het rookverbod in de horeca in. Er werd echter een uitzondering gemaakt voor speciale rookruimtes, waar nog wel gewoon een sigaret of sigaar opgestoken mocht worden. Tot dus vorige week. De Hoge Raad heeft namelijk besloten dat er per direct een streep door de uitzonderingspositie voor rookruimtes gaat, al zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit pas medio oktober gaan handhaven. 

NIET SNEL GENOEG De horecasector heeft al afspraken gemaakt waarin is bepaald dat rookruimtes per 1 juli 2022 zouden worden afgeschaft, maar dat was niet snel genoeg naar de zin van niet-rokersvereniging CAN (Clean Air Nederland). Die spande een zaak aan tegen de Staat en kreeg eerder dit jaar al gelijk van het gerechtshof in Den Haag. Na heeft ook de Hoge Raad dat oordeel bevestigd.

GEEN VERRASSING Voor Marcel, eigenaar van Café De Griffioen aan de Frans Naereboutstraat, kwam het besluit niet als een verrassing. "Wij hebben onze rookruimte al een paar weken geleden buiten de deur gezet", laat de horecaondernemer weten. Met die rookruimtes gaat het niet goed komen was al heel lang zijn gevoel. 

"Natuurlijk heb je het hier ook met andere kroegbazen over. Ons gevoel was al heel snel dat dit geen stand ging houden. Natuurlijk is het allemaal weggegooid geld, voor de een meer dan voor de ander." 

Marcel hoopt op enige acceptatie vanuit de omgeving van zijn café. "Ondanks dit besluit blijven de mensen gewoon roken hoor en het merendeel van onze klanten zijn die rokers. We weten allemaal dat mensen met een biertje op wat luidruchtiger worden, en die staan straks buiten een sigaretje te roken. Onze kroeg bevindt zich in een woonwijk en uiteraard bezorgd dat buiten roken straks voor overlast. Dat vind ik jammer, maar het is niet anders. Mensen in de omgeving zijn geneigd snel te klagen. Ik hoop echt op enige coulance. We moeten er met z'n allen aan werken. Zo niet, dan wordt het nog moeilijker om ons hoofd boven water te houden", besluit de positieve ondernemer.