• Archieffoto Bert Westendorp
  • Bert Westendorp
  • PR

Pierlopen IJmuiden bij storm levensgevaarlijk

IJMUIDEN De vrijwilligers van de IJmuider Reddingsbrigade en Reddingsbrigade Wijk aan Zee ergeren zich groen en geel aan pierwandelaars die ook bij zware storm de pieren van IJmuiden oplopen om de stormsfeer van wel heel dichtbij mee te maken.

Ook afgelopen dagen was het weer raak. Ondanks de bekende rode vlag en een afsluithek met meer dan duidelijke waarschuwingen vond een fiks aantal stormkijkers het nodig om de pieren op te lopen In 1993 moesten een vader en zijn zoon het pierlopen tijdens een zware winterstorm met de dood bekopen toen een megagolf het duo van de pier sloeg.

Ik weet niet waarom de politie niet ingreep.

"Het is echt levensgevaarlijk om met storm de pieren op te lopen. In samenwerking met de gemeente gaan de afsluithekken dicht. De Zuidpier wordt gesloten voor publiek bij (voorspelling van) windkracht 6 of meer uit de richtingen west, zuidwest of noordwest. De Noordpier gaat dicht bij windkracht 6 uit noordwesten of westen. De IJmuider Reddingsbrigade sluit de Zuidpier en de Noordpier af met een slagboom, doet de hekken dicht en hijst de rode vlag aan het begin van de pier", zo laat Kees Buis van de IJmuider Reddingsbrigade weten.

Wie onder die omstandigheden de pier toch op gaat en betrapt wordt, kan rekenen op 140 euro boete.

Merkwaardig was dat zondagmiddag 10 februari (windkracht 10!) diverse mensen bij de Noordpier de afzetting negeerden. Twee politiemensen in een auto, honderd meter voor de afzetting, zagen het tafereel, keken toe en deden niets om vervolgens weer terug te rijden. Buis: "Tja, dat hoorde ik ook en dat verbaasde me. Ik weet niet waarom de politie niet ingreep. We gaan het daar nog wel even over hebben…"

VLAGGEN Aan de vlaggen kunnen bezoekers zien of de Zuidpier en/of de Noordpier gesloten of toegankelijk zijn. Een rode vlag betekent gesloten, een groene vlag betekent toegankelijk.

Aan de vlaggen op de website kunnen daarentegen geen rechten worden ontleend. De IJRB probeert de vlaggen op de website zo goed mogelijk bij te houden, maar de situatie ter plaatse (rode vlag en gesloten hek bij afsluiting) bepaalt de toegankelijkheid van de pieren. Het betreden van de pieren is altijd op eigen risico.

REACTIE POLITIE Politiewoordvoerder Menno Hartenberg over het niet bekeuren van de piergangers: "Ik heb even navraag gedaan bij de collega's in IJmuiden. De pier is inderdaad afgezet geweest door de gemeente. Het gaat hier niet om een verbod, maar om een stevig advies om niet de pier op te gaan. Een waarschuwing over de gevaren van de storm die overigens op verschillende manieren met het publiek werd gedeeld. De afzetting ging dan ook niet vergezeld van toezichthouders. Onze collega's zijn gedurende de dag (voor zover hun dienst en de overige te behandelen meldingen dat mogelijk maakte) regelmatig bij de pier geweest en hebben zoveel mogelijk mensen geadviseerd om niet de pier op te gaan."

WEBSITE Op website www.ijrb.nl is onder andere te zien of de Noord- en/of Zuidpier te betreden zijn.