• De verdeling tussen 'senioren' en jeugdschakers is fifty-fifty.

    Rob de Roode

Schaken redelijk populair onder jeugd

REGIO De 82ste editie van het Tata Steel Chess Tournament is vrijdag van start gegaan en het wereldtoernooi zal tot 26 januari voor spannende en verrassende partijen zorgen. Er is een sterk deelnemersveld, bestaande uit een mix van top tien spelers en jong talent. Want die jonge talenten bestaan zeer zeker en de aanwas blijft gewoon groeien, ondanks alle online spellen.

TATA STEEL "Tata Steel en schaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al 82 jaar lang", aldus Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) in zijn openingsspeech. Twee weken lang zal de regio het middelpunt van de schaakwereld zijn. Het toernooi is ooit begonnen als personeelstoernooi van de toenmalige Hoogovens en is nu internationaal en van wereldformaat. Henrar zegt: ''Schaken is gericht op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus.'' Maar hoe staat het met de populariteit van schaken onder de wat mindere goden of aankomende talenten momenteel?

Het is een mooi spel dat je aanzet tot nadenken.VAN JONGS AF AAN Rob de Roode is voorzitter van Schaakclub Santpoort en heeft samen met zijn vader en broer een website 'schaakopeningessenties', waarin online schaaktrainingen worden gegeven. Zijn vader was op zijn 16de Nederlands kampioen schaken en Rob speelt het denkspel al vanaf zijn vijfde. ''Het is een mooi spel dat je aanzet tot nadenken. Soms denk je een superpartij gespeeld te hebben maar dan verifieer je het op de computer en dan klopt er niets van. Of je blijkt écht goed te zijn geweest.'' Wordt het schaken tegen een echte tastbare tegenstander dan verdrongen door een computer? ''Nee, dat is niet het geval'', vindt Rob. ''Wat wel gebeurt is dat je je voorbereidt op een tegenstander door middel van een database. Hoe opent hij bijvoorbeeld. Maar samen met je tegenstander het spel analyseren gebeurt ook gewoon. Dat je kon kiezen uit drie zetten en dan bespreekt wat er was gebeurt als je je een andere zet had gemaakt. Dan kun je dat thuis nog eens checken op je computer.''

SCHAAKCLUBS De volgende vraag rijst ook meteen. Zijn schaakclubs nog wel populair en geldt dat ook voor de jeugd? Rob antwoordt: ''Gelukkig wel, het een vlakt het ander ook niet uit en schaken op een club is complementair met schaken op een computer. De Nederlandse schaakclubs hebben het wel een beetje lastig maar dat is niet iets van de laatste tijd. We moeten gewoon investeren in de jeugd en dat doen we ook. Schaken tegen mensen van vlees en bloed gaat ook gepaard met een sociaal aspect, een drankje aan te bar en lekker napraten. Ik geloof niet dat mensen stoppen met op een club schaken door online schaken.''

Schaken houdt je brein goed aan het werk.DENKVERMOGEN Schaakclub Santpoort, die overigens al 25 jaar in Velserboek in het Polderhuis speelt, heeft 80 leden. Heel verrassend hierbij is dat de helft van de leden onder de 18 jaar is. En de rest 'senior' want dat ben je in de schaakwereld al vanaf je achttiende. En dat terwijl het is bewezen dat schaken heel goed is voor je denkvermogen tot op heel hoge leeftijd. Er zijn weinig of geen demente schakers, schaken houdt je brein goed aan het werk.

LEONARDOKLASSEN Daarnaast geeft Schaakclub Santpoort schaaklessen op Basisschool de Beekvliet aan de zogenaamde Leonardoklassen. Er wordt aan ongeveer 70 kinderen die wat meer uitdaging nodig hebben in het onderwijs een keer per week lesgegeven in dit aloude spel. Dat worden vast kleine schaakgrootmeesters.

i Schaakclub Santpoort speelt elke dinsdagavond in het Polderhuis en is dus een gezellige club mensen met een mooie mengeling tussen jeugd en senior. Kijk op de website schaakclubsantpoort.nl en spiek ook eens bij schaakopeningessenties.nl.

Ingeborg Baumann