• Irma Sinnige helpt via Stichting Vasariah met de belastingaangifte wirwar.

    Ingeborg Baumann

Stichting Vasariah helpt bij belastingaangifte

VELSEN Het is alweer bijna zo ver. De jaarlijkse belastingaangifte moet de deur uit. En hoewel de belastingdienst zegt het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken, zijn er veel mensen die het allemaal maar een enorme belasting vinden waarbij ook nog eens eens een heleboel fout kan gaan. En dat is zeer zelden in hun eigen voordeel. Stichting Vasariah helpt, zodat men niet in de problemen komt. En voor die hulp wordt alleen een bijdrage -afhankelijk van het gezinsinkomen- gevraagd.

VASARIA Vasariah is de engel van de financiële nood. Vandaar de naam van de stichting die als doel heeft in dit geval juist te voorkómen dat men in financiële nood raakt. De stichting heeft een samenwerkingsverband met Aadoni, een administratie en fiscaal adviesbureau met Irma Sinnige aan het roer. Irma zegt: ''Wij kunnen in principe iedereen helpen, behalve als men ZZP-er is, want dan hebben we een jaarrekening nodig, en ook niet als men onder bewind staat. De stichting werkt met een aantal goed geschoolde vrijwilligers die wijs kunnen uit elke wirwar en situatie. Onze doelgroepen zijn bijvoorbeeld ouderen met AOW of mensen met een laag inkomen en toeslagen die door het niet correct kunnen invullen van de belastingaangifte dreigen nog meer in de problemen te komen. Het is namelijk geen 'enter en je bent er', het is best ingewikkelde materie. En de belastingdienst vindt dat je het maar zelf moet kunnen.''

Wij kunnen in principe iedereen helpen, behalve als men ZZP-er is.

VERANDERINGEN Dan is er ook nog heel wat veranderd in 2019 op fiscaal gebied. Nu is dat toevallig de passie van Irma, en dat al jaren. Vasariah opereert trouwens landelijk, ook met goederen en kleding, maar alleen in Velsen helpt de stichting ook met de de belastingaangifte. Irma: ''De groep is afgesplitst van een andere organisatie en er zijn veel mensen die al jaren geholpen worden, iedereen is welkom. Wordt het té ingewikkeld voor de vrijwilligers dan komt alles automatisch bij mij terecht.''

En dan komt het allemaal goed want Irma maakt er een missie van om het onderste uit de kan te halen in de complexe materie. Uiteraard wordt gewerkt met de eigen DigiD, uiterst discreet, en is de bedoeling dat men de eigen papieren meeneemt. Vooral de toeslagen zijn best moeilijk uit te vogelen. En zoals iedereen inmiddels wel weet maakt de Belastingdienst daar vergissingen in die moeilijk of niet zijn terug te draaien.

VELSERDUIN In de maanden maart en april kan men zijn belastingaangifte laten doen door stichting Vasariah in zalencentrum Velserduin. Als men een fiscaal partner heeft, kan ook deze aangifte verzorgd worden. Ook hulp bij aan-en verkoop eigen woning en bij aangifte van een overledene.

i Bel 06-42619649 voor een afspraak. Maandag en woensdag van 9.30 tot 13.00 uur. Aanmelden kan tot 25-3-2020.

Ingeborg Baumann