• Het is nauwelijks een vaartuig te noemen.

    ANP

Man met zelfgemaakt vlot uit zee gehaald bij IJmuiden

IJMUIDEN - Reddingswerkers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben zondag voor de kust van IJmuiden een man uit zee gehaald die op een zelfgemaakt vlot vermoedelijk de oversteek naar Engeland wilde maken. Het vlot was opgemerkt vanaf een vissersschip, vlak voor de haven van IJmuiden.

Volgens een woordvoerder van de KNRM dreef het vlot in de aanvaarroute voor de Amsterdamse haven, waar grote schepen passeren. De kans dat het vlot zou worden overvaren was aanzienlijk. De man op het vlot wilde de ebstroom benutten om op volle zee te geraken. Het vlot had geen aandrijving en was dus geheel afhankelijk van de stroming en de wind.

ONDUIDELIJK De man is waarschijnlijk bij IJmuiden de zee op gegaan. Er viel voor de KNRM niet of nauwelijks met hem te communiceren. Zijn nationaliteit is nog niet bekend. De reddingsdienst heeft de man overgedragen aan de marechaussee.

ENGELAND Het vlot zelf was nauwelijks een vaartuig te noemen. Boomstammen, flessen, jerrycans en meer spullen waren met een touw aan elkaar bevestigd en dat was het dan. Geen aandrijving, geen sturing; wind en stroming moesten de man naar (waarschijnlijk) Engeland brengen. Het komt vaker voor dat mensen illegaal op een boot of vrachtwagen springen om naar Engeland te komen. Dit is weer eens wat anders.