• IJmuidenaar Max Staalman staat in finale Skills Heroes.

    Rob Duin

Max Staalman in finale Skills Heroes

IJMUIDEN Max Staalman uit IJmuiden is tijdens de finale van Skills Heroes, dit zijn Nederlandse kampioenschappen voor mbo-studenten, op een zevende plaats geëindigd. Max kwam uit in de categorie schilderen. Hij volgt zijn opleiding bij het ROC Horizon College in Heerhugowaard en zijn leerbedrijf is Ripperda Vastgoedbehoud in Haarlem. Hoewel Max geen medaille behaalde, behoort hij met deze uitslag tot de top van jonge schilders in Nederland. In totaal deden acht schilders mee aan de finale. Nederlands kampioen werd Job Budding van ROC Rivor.

 De finale vond 14/15 maart plaats. Max had veel getraind en zich serieus voorbereid. 'De wedstrijd ging voor mijn gevoel best goed. Ik had natuurlijk wel spanning want het was een pittige opdracht. Je moest flink doorwerken om de opdracht te halen en het aanbrengen van het patroonbehang was best moeilijk.' De opdracht bestond onder meer uit het gronden en aflakken van deur en deurkozijn, het aanbrengen van patroonbehang, het schilderen van een carnavalsmasker en het aanbrengen van een sjabloon en sticker voor het masker. Ook kregen de finalisten de opdracht om glasweefsel aan te brengen, met muurverf te werken en kleuren te mengen.

Meer finales

De komende dagen zijn er nog meer finales van Skills Heroes. Deze vinden plaats van 20 t/m 22 maart in de RAI in Amsterdam. In totaal zijn negen studenten van het ROC Horizon College gekwalificeerd voor de landelijke finales van Skills Heroes. Van de opleidingen Verzorgende IG, Patissier, Timmerman, Installatietechniek, Elektrotechniek, Metselen, Schilderen, Verkoopspecialist en Sport & Bewegen strijden studenten van het Horizon College om de nationale titel. Van de opleidingen tandartsassistent en apothekersassistent zijn studenten van het Horizon College gekwalificeerd voor de halve finale, met uitzicht op een finaleplaats. Dat overkwam doktersassistent Ashley van den Berg afgelopen weekend. Zij wist een finaleplaats te veroveren en eindigde op de eerste plaats. De Alkmaarse mag zich nu een jaar lang Nederlands kampioen doktersassistent noemen.