• Het slachtoffer wordt als eerste uit de brandende auto gered.

    Ingeborg Baumann

Even een brandje blussen jongens!

VELSEN De Jeugdbrandweer Nederland bestaat 50 jaar en Jeugdbrandweer IJmuiden is opgericht in 2000, dat is dus 20 jaar geleden. Elke week komen de jongens en meisjes bij elkaar, hijsen zich in een heus brandweermannen pak en gaan oefenen. Natuurlijk nadat er ook wat theorie aan te pas is gekomen. Overigens is brandweerman een achterhaald begrip, er zit in de groep een leuk meisje die ook nog eens een mooie reden heeft om lid te zijn van de jeugdbrandweer.

BRANDWEERMAN Er zijn veel jongetjes, en waarschijnlijk ook meisjes, die op pakweg de basisschoolleeftijd een droom hebben van wat ze 'later willen worden'. Meestal is dat piloot, bij de politie of brandweerman. De eerste twee beroepen kun je nooit oefenen en je moet ook maar afwachten of je wordt aangenomen op de opleiding. Plus dat je niet weet of het uiteindelijk wel een geschikt beroep is voor jou.

Dat ligt heel anders voor brandweermensen, zo noemen we het dan maar. Die kunnen al op twaalf-jarige leeftijd beginnen bij de Jeugdbrandweer. Daar krijgen ze natuurlijk theorie, een beetje eerste hulp les en leren ze wat de snelste en veiligste manier is bij het blussen van een brand. Maar het grootste gedeelte van die leuke woensdagavonden is gevuld met praktijk. In echte brandweermensen pakken en met echt materieel. Dit alles onder leiding van mensen als bijvoorbeeld Joery van Es, Job van der Born en Joost Wijkers. Zij hebben tot hun 18e ook bij de jeugdbrandweer gezeten en zijn in ieder geval nog jong genoeg om alles op een gezellige manier over te brengen.

ACTIEF EN LEUK Zo zegt Zakaia (12) dat ze bij de jeugdbrandweer is gegaan omdat er in haar huis een brand is geweest in de woonkamer. En omdat haar moeder zegt dat ze een behulpzaam type is die niet snel in paniek raakt. Youri is 15 en doet het voor de sociale contacten. "Ik zit ook op Krav Maga en dat is met volwassenen.''

VRIJWILLIGERS De brandweerkazerne in Velsen-Zuid wordt bemand door zowel beroeps als vrijwillige brandweermensen. Er wordt geen verschil gemaakt tussen die twee, uiteindelijk krijgen ze dezelfde opleiding en doen ze allemaal hetzelfde werk. De vrijwilligers zijn aanwezig buiten kantoortijden en dat maakt het een heel mooie en nuttige hobby maar het kost wel wat tijd. Gemiddeld 5 uur per week, afhankelijk hoeveel keer je moet uitrukken en je opleiding. De sfeer is prima, dat merken zelfs buitenstaanders. En de jeugdige brandweermensen kunnen natuurlijk op hun 18de meteen instromen.

IETS VOOR JOU? Koen (14) neemt ook het woord. Als hij geen brandweerman zou willen worden dan is cabaretier een leuk beroep voor hem. ''Maar ik kan ook serieus zijn hoor.''

Dan gaan we voor de top natuurlijk!

Dat blijkt als de oefening begint en hij in no-time zijn pak aanheeft en zijn positie in neemt. Elk jaar wordt ook meegedaan aan landelijke wedstrijden. "Dan gaan we voor de top natuurlijk!'' Het draait in die wedstrijden, er zijn 156 Jeugdbrandweer corpsen in Nederland, om wie zo snel, veilig en correct mogelijk een brand blust en de redding uitvoert. Ook was de Jeugdbrandweer aanwezig om de kerstboomverbrandingen in Velsen in veilige banen te leiden.

Er staat op de Facebookpagina van de Jeugdbrandweer IJmuiden: ''Vanavond kregen wij een melding dat er een garage in de brand stond. De eigenaar stond ons al hoestend en proestend op te wachten! Hij wist ons te vertellen dat er een explosie was geweest en dat hij zijn collega Kees nog miste. Snel kwamen de jeugdleden in actie om Kees te zoeken en de brand te blussen. Eenmaal binnen kwamen wij erachter dat er brand was in een kantoor met uitbreiding naar de zolder erboven. Snel, vakkundig en veilig hebben wij dit kunnen blussen! Met de aankomende wedstrijden in het vizier was dit een mooie oefening en kijken/sturen de leiders ook met trots. Op naar de eerste plaats!''

Lijkt het je leuk en om dit alles mee te maken, geef je dan snel op. De Jeugdbrandweer is altijd op zoek naar nieuwe mensen. Je moet wel minimaal 12 jaar zijn en een beetje fit. Maar dat spreekt vanzelf.

i https://www.jeugdbrandweer.nl/velsen/ en er is ook een leuke Facebookpagina.

Ingeborg Baumann