• Het boek weerspiegelt de warme herinneringen van Wim Spruit aan Velsen-Noord.

    Bert Westendorp

Herinneringen tastbaar in boek over 'dorp' Velsen-Noord

VELSEN-NOORD Toepasselijker kan het haast niet. Pal voor de Deka-Markt aan de Wijkerstraatweg is de afspraak met Wim Spruit. Aan de straatzijde hangen aan de gevel van de zelfbedieningszaak grote afbeeldingen van Velsen-Noord uit decennia terug, waaronder de Wijkerstraatweg. Spruit bekijkt de foto's met bijzondere belangstelling en warme gevoelens.

INWONER Van zijn elfde tot zijn 29e jaar was Spruit inwoner van het 'dorp', zoals Spruit Velsen-Noord omschrijft. Die achtergrond bracht de Beverwijker er toe om een boek te schrijven over Velsen-Noord met als logische titel 'Het dorp Velsen-Noord'.

"Het is ook echt een dorp. Het dorp hoort niet bij Beverwijk, maar ook niet bij Gemeente Velsen. Velsen-Noord ligt ingeklemd tussen Tata-Steel, het Noordzeekanaal en Beverwijk. In Velsen-Noord heb je nog sociale controle, de saamhorigheid is groot. Verder bezit Velsen-Noord nog een echte winkelstraat, een florerend verenigingsleven en binding tussen de 5200 inwoners. Je hebt hier eigenlijk alles", zo omschrijft Spruit zijn voormalige woonplaats.

Woensdag 27 november om 15.00 uur is in wijkcentrum De Stek (Heirweg 2) de presentatie van het kloeke boekwerk van 320 pagina's en tal van foto's die de sfeer van Velsen-Noord uit verleden en heden tonen.

PORTRETTEN Bekende dorpsgenoten komen ruimschoots aan bod in het boek. De auteur geeft interviews en 'geschreven portretten' weer van bekende Velsen-Noorders, onder wie ondernemer Loek Scholten, huisarts Gert Fierstra, kapper Jan Waagmeester, wethouders Ko Meijer en Corstiaan Kleijwegt, kunstschilder Cees Keema en Dirk Kat (De Kijkgrijp, later Dekamarkt). Het is slechts een kleine opsomming van dorpsbewoners uit het verleden en heden.

LOGISCH VERVOLG Voor oud-journalist en oud-wethouder (Beverwijk) Spruit is het boek een logisch vervolg. "Ik had al boeken gemaakt over Beverwijk en Wijk aan Zee. Velsen-Noord hoort ook in dat rijtje thuis. Nu is de trilogie compleet. Begin dit jaar heb ik in een paar kranten een oproep gedaan voor foto's en verhalen. Het liep storm".

De uitgave is een initiatief van de Beverwijker zelf en dus niet geheel zonder risico. Spruit is daar luchtig over. "Ik hoef er geen geld aan te verdienen, ja het zou prima zijn als ik iets aan overhoud, maar daar gaat het mij niet om. Ik wil de herinneringen levend houden."

p Op nieuwsbladijmuiden.nl geeft Wim Spruit een toelichting op het boek.

Bert Westendorp