• Marein van den Heuvel

IJmuidenaar René van der Wel in finale Voice Senior

IJMUIDEN Het is nog niet zo lang geleden dat oud-IJmuidenaar René van der Wel in de finale stond van The Voice Senior. De IJmuidenaar greep naast de winst, maar ziet het meedoen aan de show als een positieve ervaring. "Het is leuk om steeds herkend te worden op straat of in de supermarkt. Dit zorgt voor een leuke dynamiek waar de passie voor zingen voorop staat."

JONG BEGONNEN Voor René van der Wel was het niet de eerste keer dat hij zijn zangstem liet horen. "Mijn moeder zegt altijd dat ik zingend geboren ben." 

Vanaf ongeveer zijn 13e begon Van der Wel het zingen te combineren met eigen gitaarspel. Vervolgens is hij na meerdere talentenjachten beland bij Vulcano, een toenmalig bekende popgroep. 

"Zo rolde ik verschillende studio's in en liet ik de gitaar thuis liggen om te werken aan mijn zangcarrière." Ook heeft hij een tijdje verschillende albums gemaakt met zijn broer Ed van der Wel.

IJMUIDENAAR René is opgegroeid in IJmuiden en ziet zichzelf als een echte IJmuidenaar. "Wat ik zo mooi vind aan IJmuidenaren is hoe eerlijk en recht voor zijn raap zij zijn. Dit herken ik ook heel erg in mezelf."

Inmiddels is René verhuisd naar Limmen sinds vijftien jaar. Wel bezoekt hij nog vaak zijn moeder wonend in IJmuiden om bij te praten. "IJmuiden heeft nog altijd een plekje in mijn hart.'' Op de vraag waarom René verhuisd is antwoord hij lacherig dat zijn partner heel graag een eigen zwembad wilde wat niet mogelijk was in IJmuiden.

EMOTIES Veel van René zijn liedjes hebben een emotionele achtergrond. Zo vertelt hij hoe persoonlijke gebeurtenissen hem hebben geïnspireerd bij liedjes zoals 'Dood gewoon op straat' en 'Leef je leven'. Deze teksten zijn gebaseerd op heftige ervaringen die René heeft meegemaakt. Hiermee hoopt hij luisteraars te raken en emotionele steun te bieden. 
"Wat mooi is, is dat ik vaak te horen krijg dat mijn muziek ook echt mensen raakt en emotioneert. Er is niets mooier dan dat.''

KUNSTIG Buiten het zingen om is René bezig met het schilderen van portretten. "In mijn vrije tijd probeer ik mijn kunstzinnigheid te uiten met het schilderen." Wel vertelt hij dat dit voornamelijk voor eigen plezier is en heeft hij vooralsnog geen behoefte aan het verkopen van zijn kunstwerken.

Inmiddels is René hard op weg naar de laatste voorbereidingen van zijn album en is hij te vinden op verschillende podia. Ook doet hij mee met de jaarlijkse kerstshow van IJmuiden. Op de vraag wat zijn plannen zijn voor in de toekomst antwoordt hij: "ik ben misschien al wat op leeftijd maar ik zeg altijd dat je nooit te oud bent om je te laten horen."

Marein van den Heuvel