• Ingeborg Baumann

Superinzet IJmuidense Jacqueline voor Steptember

IJMUIDEN Jacqueline Sneekes (51) haalde een record aantal sponsoren binnen voor de actie 'Steptember'. En dat alleen via het 'stalken', zoals ze het zelf noemt, op Facebook. "Ik postte vaak wel vier keer per dag een oproep, foto of andere post.

Tot vervelens aan toe en er zijn echt mensen geweest die me daarom 'ontvolgt' hebben. Ik snap dat. Maar ik ben een pitbull en we hebben met alle mensen die hebben meegelopen en gedoneerd hebben toch maar mooi tien keer zoveel geld opgehaald als dat ik in gedachten had".

''Steptember is een mondiaal evenement om vanaf 3 september elke dag, net als duizenden andere mensen wereldwijd, 10.000 stappen per dag te zetten, 28 dagen lang. Hiermee help je mee geld in te zamelen voor kinderen en volwassenen met cerebrale parese.

RECORD Jacqueline vroeg via Facebook mensen om mee te lopen en minimaal een euro te doneren. Het record aantal mensen dat meeliep, en dus doneerde was de laatste dag van de challenge, maar liefst 28 man. Het doel dat Jacqueline zich had gesteld was om 250 euro op te halen. Het werd uiteindelijk € 2547,50.

Ruim tien maal zo veel dus! Doneren kon direct via een link, er kwam elke dag geld binnen. Eenmaal was de 'dagopbrengst' zelfs bijna 150 euro. Daarmee werden Jaqueline en haar trouwe sponsoren nummer 5 van Nederland qua opbrengst en staan ze nummer 99 op de wereldranglijst.

CELEBRALE PARESE Elke 22 uur wordt er in Nederland een baby geboren met cerebrale parese. Iedere euro die werd ingezameld helpt om mensen met CP te ondersteunen. Het geld wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en informatiemateriaal. Want het is een verschrikkelijk ziekte. Cerebrale parese is eigenlijk een verzamelnaam.

Het is een aandoening waarbij je moeilijker kunt bewegen, omdat je je spieren niet goed kunt aansturen. Dit komt door een beschadiging in je hersenen. Die beschadiging is meestal al voor of tijdens je geboorte ontstaan. Soms ontstaat de aandoening tijdens het eerste levensjaar. Een cerebrale parese wordt ook wel aangeduid met de afkorting CP.

In Nederland worden elk jaar ongeveer 400 kinderen met cerebrale parese geboren.

POSITIEF Jacqueline is een heel pittig en verschrikkelijk leuk type. En sociaal, sportief en vol empathie. Het enige waar ze ongemakkelijk van wordt zijn complimenten, die ze toch echt verdient. In 2014 begon ze met de 'Samenloop voor Hoop', een estafetteloop van 24 uur ten behoeve van KWF Kankerbestrijding.

Het jaar daarop liep ze gesponsord de vierdaagse van Nijmegen. 2016 wandelde ze de Alpe D'huez, óók voor KWF. En in 2017 werd bij haar borstkanker geconstateerd. "Dus ik heb dat jaar en het jaar daarop niet kunnen lopen'', zegt ze onderkoeld. Dit jaar, 2019, wilde ze niet voor het KWF lopen.

"Want dan zou iedereen medelijden met me krijgen en dat wil ik persé niet.'' Ze wilde wel weer fit worden na de bestralingen. ,,Via een kennis die werkt voor Zorgbalans werd ik op Steptember gewezen en ik plaatste een oproep op Facebook. 'Wie wandelt er mee voor minimaal een euro per dag? Ik ben een pitbull en vanuit mijn positiviteit krijg ik veel voor elkaar. Mensen vonden me zelfs 'belachelijk enthousiast' en werden soms gek van me.''

Er werd elke dag van september verzameld bij de Planetenweg. Soms 's middags, dan weer in de ochtend of avond. In overleg werden de routes uitgestippeld. Tienduizend stappen is ongeveer zeven kilometer.

"En toch had ik nog meer opkomst verwacht, mensen zijn een beetje goede doelen moe denk ik.'' Er ontstonden tijdens het lopen mooie gesprekken en fijne contacten. "Zo heeft een kennis van mij die ziekte en die kwam 'aanrollen' op haar ligfiets, doneerde en zei dat ze mee ging rollen. Zo mooi!'' In het dagelijks leven heeft Jaqueline een een administratiekantoor onder de naam Beau-Azia. Bij de deur, na het gesprek, benadrukt ze nog even: "Het gaat wel om de mensen die meegedaan hebben hoor, niet om mij.''

 

Ingeborg Baumann