• Bij sterrenchef Alain kom je als gast en ga je als vriend.

    Aangeleverd

Vijftiende Michelinster voor De Vrienden van Jacob

SANTPOORT-NOORD Voor de vijftiende keer is restaurant De Vrienden van Jacob, gevestigd in Landgoed Duin & Kruidberg, bekroond met de felbegeerde Michelinster. Ongekende prestatie van Chef Alain Alders en zijn hele team. De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening namelijk, dus die verdien je niet alleen. Alain Alders (51) in inmiddels een soort 'bekende Nederlander' geworden, hoewel de heel erg toegankelijke chef, de uitdrukking 'spring in het veld' is hem op het lijf geschreven, dit in alle bescheidenheid ontkent.

Ik kook voor mijn gasten en niet voor de ster.SPANNEND De inspecteurs van Michelin maken zich maar zelden bekend en dat is dan ook nog aan het einde van de maaltijd. En het is een internationale prijs dus de inspecteur kan ook uit bijvoorbeeld Duitsland of België Komen. Nu is landgoed Duin & Kruidberg natuurlijk ook een hotel met internationale gasten dus in feite is elke dag spannend. Alders zegt: ''Je weet het nooit inderdaad, elke dag dat je open bent kan zo'n meneer of mevrouw, al dan niet in gezelschap, komen eten. Maar ik kook voor mijn gasten en niet voor de ster. Elke keer dat ik een nieuw gerecht presenteer is dat een soort examen. Is het wel lekker genoeg, past het wel in het menu, is het mooi gepresenteerd?''

VERANDERINGEN In de afgelopen vijftien jaar is er ontzettend veel veranderd op culinair gebied. Mensen eten veel bewuster, dat is in ieder geval de bedoeling, en vooral vlees lijkt inmiddels een soort boosdoener geworden. En als sterrenchef moet je natuurlijk wel inspelen op de markt. Dat doet Alain zeker maar hij is volgens eigen zeggen ook een beetje dwars. ''Als we allemaal nu eens bewuster omgaan met wat we eten en ook hoeveel dan zijn we beter bezig. Stoppen met vlees eten zit niet in onze natuur, we zijn nog niet zo ver geëvolueerd dat we zonder vlees of vis kunnen.''

Er wordt veel prima voedsel weggegooid.BEWUST Alders legt uit: ''Voorbeeldje: In de supermarkt liggen nu, in januari, aardbeien en frambozen. Die worden met een vliegtuig ingevlogen. Als we daar nu eens van afstapten dan wordt de footprint die we achterlaten veel minder. En denk eens na hoeveel boodschappen je in huis haalt, er wordt zo veel prima voedsel weggegooid. Dat doe ik ook in de keuken, de jongens worden af en toe gek van me.'' Ander stokpaardje van Alain is het 'zelf dokteren'. ''Je hebt weinig energie, kijkt op internet en denkt dat je een glutenallergie hebt. Maar ís dat wel zo? Op deze manier worden mensen die echt een serieuze allergie hebben bijna ondergesneeuwd.''

VRIENDEN ''Je komt als gast en je gaat als vriend'', is een van de motto's van De Vrienden van Jacob. Geen loze kreet. Als er iemand hartelijk, toegankelijk en open, en gezellig energiek is, is dat 'onze' lokale sterrenchef Alders wel. ''Het beeld van chefs is dat ze introvert en corpulent zijn. Maar nu koken door de media trending is gemaakt, moeten de chefs ook veranderen. We zijn gewoon harde werkers en het boegbeeld van een restaurant. En het is het allermooiste vak dat er is. Je viert eigenlijk elke dag je verjaardag, zo moet je het zien. Je verwent je gasten, zorgt dat ze heerlijk eten en drinken en dat ze happy de deur uit gaan.''

Je komt als gast en je gaat als vriend.FEEDBACK ''Eén ster staat in mijn ogen voor een zeven, twee voor een acht en drie voor een negen. Tien is onmogelijk. Om een negen te bereiken heb ik meer arbeidsuren nodig, meer personeel. Dan kan ik nog dieper in de details duiken. Weet je wat het is? Je moet twee of drie sterren nastreven om die ene ster te behouden. En heel erg letten op de feedback, constant voeling houden met je gasten.''

DENK De gemiddelde lokale sterveling kan zich wellicht niet permitteren om regelmatig te dineren bij de Vrienden van Jacob en bewaart zo'n feest voor hoogtijdagen. Maar de sfeer, de ambiance en de verregaande gastvrijheid kan zeer zeker ook genoten worden bij Brasserie DenK in hetzelfde Landgoed Duin & Kruidberg. De prijzen daar liggen daar natuurlijk anders, zo is er in de maanden januari, februari en maart op de doordeweekse dagen een 'Menu van de Markt' van drie gangen voor de vriendschappelijke prijs van 29,50 euro. En het concept dat Alders hanteert is hetzelfde bij DenK, de versheid van de producten, de creatieve maar toch 'losse' stijl van koken. Hier kun je in de indrukwekkende omgeving van het prachtige landgoed, ongedwongen genieten. Ook leuk om te lunchen of voor een geweldige high-tea na een lekkere wandeling. Want hoe je het ook bekijkt, in die sfeer, met al die gastvrije mensen en die dagverse gerechten, moet je wel genieten. En dat is precies wat Alain voor ogen heeft. ''Mensen lekker verwennen.''

Ingeborg Baumann