• Nicole en Puck Timmer met hun zelfgemaakte kast op Lepelblad 48

    Janna Kamphof

Minibiebs verbinden Velsen

Je mag er een boek ruilen, uithalen of achterlaten: de minibibliotheek. De kastjes staan buiten tegen de voorgevel van het huis en iedereen mag er gebruik van maken. Drie minibiebhouders vertellen.

Janna Kamphof

Een schattig hangkastje of een enorme vakkenkast. Gevuld met bekende romans of Spaanse thrillers. Alleen boeken of ook tijdschriften en DVD's. Alle minibiebs hebben een ander verhaal. Een ding hebben de oprichters gemeen: ze delen graag.

ASUN ROMERE ARNAEZ "Het is de circulaire economie ten top", vertelt Asun. Ze kreeg haar kast via Facebook van iemand uit de buurt en knapte hem op. Ze vult de minibieb met met boeken die ze bij mensen thuis ophaalt of krijgt. "Delen is het allerbelangrijkst in het leven", zegt Asun. Daar kwam ze wel achter toen ze voor Stichting Bootvluchteling in Griekenland werkte. Ze vertelt: "Bij een supermarkt zag ik buiten een kast met eten staan. Mensen mochten daar dingen instoppen en uithalen. Toen ik terugkwam in Nederland, wilde ik ook zoiets maken en besloot een minibieb buiten te zetten".

Sinds een half jaar staat haar boekenkast voor de deur. Die is gevuld met romans en thrillers in verschillende talen. Asun komt uit Spanje en zorgt dat de Spaanse taal goed vertegenwoordigd is in de mini-bieb. "Ik zorg dat er van alles wat is. Engels, Frans, Nederlands, thrillers, kookboeken en romans. Ik heb boven zelfs een reserve", vertelt Asun lachend. Asun nodigt iedereen uit eens een boek in haar kast in de Mina Krusemanstraat te ruilen: "Af en toe bellen mensen aan om te vragen of ze echt zomaar een boek mogen meenemen. Natuurlijk mag dat. Graag zelfs!"

ADRI VAN RIEL De buurt naar binnen halen. Dat is het doel van de ruilbibliotheek in de Boshoek, centrum voor begeleid wonen, ambulante zorg en dagbesteding. Deze minibieb is bijna niet meer mini te noemen en is in de loop der jaren goed gevuld. Medewerker Adri vertelt hierover: "De ruilboekenkast is begonnen als activiteit voor de dagbesteding, maar iedereen mag hier gewoon naar binnenlopen en een boek meenemen. Zo willen we de buurt graag bekend maken met de Boshoek." Er is keuze genoeg en het assortiment wisselt dagelijks omdat familieleden van de 49 bewoners altijd wel een nieuw boek in de ruilbibliotheek zetten. Sinds kort is er zelfs een nieuwe kast met DVD's bijgekomen.

Bij de bewoners is er een duidelijke trend zichtbaar, merkt Adri op: "De dames nemen vooral de streekromans, de heren meestal de thrillers en detectives." Ze loopt naar de kast en haalt er een enorm plantenboek uit. "Dit boek is bij iedereen geliefd. Soms zitten mensen er wel een uur in de bladeren."

NICOLE EN PUCK TIMMER Een paar jaar geleden zag Nicole Timmer voor het eerst een minibibliotheek in een tijdschrift. Vlak erna zette ze zelf een wandkastje met boeken buiten. "Die was al snel te klein, dus bouwde mijn man een grotere. Die hangt er nu nog steeds." Haar dochter Puck zorgt voor de bekendheid via Facebook, Instagram en Snapchat: "Zo weet iedereen dat onze kast op Lepelblad 48 hangt. Oh, en het is ook handig als de kast leeg begint te raken. Zo staat er steeds wat nieuws". Soms heb je opeens geluk. Nicole pakt de roman 'Kom hier dat ik u kus' van tafel en vertelt: "Ik wilde het al een tijdje lezen en twijfelde steeds of ik het zou kopen. Van de week stond het opeens in de kast. Wat een mazzel hè?"

De reacties op hun minibieb zijn heel positief. "Laats kwam ik aanrijden en stond er een vrouw bij de boekenkast. Ze glimlachte en stak haar duim naar me op", vertelt Puck enthousiast. Voor de toekomst hebben de dames leuke plannen. "Binnenkort zou ik er nog wel een bankje bij willen zetten. En misschien kunnen we dan ook koffie gaan serveren. En appeltaart", zegt Nicole lachend. Voor mensen die zelf een minibieb willen beginnen, hebben de dames nog wel een tip: "Zorg voor bekendheid! Registreer je jezelf bijvoorbeeld op www.minibieb.nl, zo kan iedereen je vinden en wisselt het aanbod snel."