• De moskee van binnen

    Suleyman Celik

Moskee open voor publiek

IJMUIDEN Vanwege het 25–jarig bestaan van de Kuba moskee in IJmuiden wordt op zondag 18 februari een open dag gehouden voor alle inwoners uit Velsen en de regio.

Op 16 februari 1993 opende de Kuba moskee aan de Planetenweg haar deuren en sindsdien vervult de moskee een belangrijke functie voor de moslims uit Velsen en omstreken. De eerste Turken kwamen eind jaren 60 naar Nederland om bij de toenmalige Hoogovens en in de visserij te gaan werken. Al snel ontstond er behoefte aan een gebedsruimte. Om hieraan gevolg te geven werd gedurende een aantal jaren diverse ruimten gehuurd.

Omdat de gemeenschap door gezinshereniging snel groeide was er behoefte aan een permanente ruimte. Begin jaren negentig reisde de gemeente-architect Siem Schaafsma naar Turkije om daar verschillende moskeeën te bezoeken wat resulteerden in een ontwerp van een moskee naar het model van een dorpsmoskee. In 2008 is het educatief en cultureel centrum erbij gebouwd omdat de activiteiten zich uitbreidden.

De Kuba moskee probeert een bijdrage te leveren aan de samenleving door met verschillende organisaties samen te werken. De laatste jaren is de Kuba moskee actief om veel meer naar buiten te treden door het organiseren van allerlei activiteiten.

Het bestuur en de leden willen het 25 jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In Velsen en omstreken zullen nog veel mensen zijn die de Kuba moskee nooit van binnen hebben gezien. Die kans krijgen ze tijdens de open dag op 18 februari. De Open dag begint om 10:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Gedurende de open dag worden bezoekers ontvangen in de ontmoetingszaal waar ze gratis thee of koffie krijgen. Hierna volgt onder deskundige begeleiding de rondleiding. Tijdens de rondleiding kunnen vragen gesteld worden en mogen foto's gemaakt worden. Als het weer redelijk is zal er voor de kinderen een springkussen zijn, kunnen ze zich laten schminken en is er voor hen een kleurwedstrijd. De winnaars ontvangen een cadeautje en alle kinderen krijgen een gratis suikerspin. Alle bezoekers ontvangen een klein aandenken.