• Burgemeester Smit, Jos Beentjes, burgemeesters Dales en Baltus en Mark Denys, in Rolandsduin met Tata en Zee van Staal als decor.

    Nicolien de Wildt

Na de bloemen nu de bollen

IJMUIDEN Al in mei werd Tata Steel tijdens een feestelijke plechtigheid onderscheiden met een eigen tulp, genaamd Staalmeester. De IJmond-gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen boden de tulp aan Tata Steel aan ter gelegenheid van 100 jaar staal in de IJmond. De drie burgemeesters, Mark Denys (Director Technical Tata Steel) en kweker Jos Beentjes doopten de roodoranje tulp traditiegetrouw met champagne.

Op de bollen moest het staalbedrijf nog even wachten: de burgemeesters kondigden aan dat zij deze in oktober - tijdens het jubileum - officieel als cadeau wilden overhandigen aan Tata Steel. Vrijdag (5 oktober) is het zover. Een stoet van oldtimers vertrekt om 11.30 uur met bollenkistjes vanaf Kwekerij Jos Beentjes in Heemskerk. De stoet rijdt langs de drie gemeentehuizen, waar de tuinder kistjes bollen aflevert aan de burgemeester aldaar, want ook de drie gemeenten ontvangen een aantal tulpenbollen. Elke burgemeester neemt vervolgens plaats in één van de oldtimers en rijdt richting het evenemententerrein. Daar bieden de burgemeesters de kistjes bollen die bestemd zijn voor Tata Steel, aan de directie aan.

VLAM IN DE BLOEM De Staalmeester is een heldere tulp met een stevig blad. Roodoranje van kleur met een paarse 'vlam' in de bloem, net als het gloeiende roodoranje staal van Tata Steel. De tulp is veredeld door Heemskerker Jos Beentjes. De kweek van een nieuwe tulp is een langdurig proces. Aan de Staalmeester is 12 jaar gewerkt. De nieuwe tulp is wereldwijd geregistreerd.