• De Japanse Duizendknoop

    Hans Blomvliet

Duizendknoop chemisch te lijf

VELSEN Gemeente Velsen gaat de reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop nu ook chemisch bestrijden. De overlast is groot en zonder gif duurt de bestrijding volgens de gemeente te lang.

De gemeente verklaart. "De reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop zijn plantensoorten die niet in Nederland thuishoren en daardoor de biodiversiteit verstoren. De Japanse duizendknoop brengt ook schade toe aan gebouwen en wegen. Aanraking met de reuzenberenklauw kan ernstige brandwonden opleveren. De gemeente bestrijdt ze daarom zoveel mogelijk".

CHEMISCH "Waar de Japanse duizendknoop gebouwen en wegen dreigt te beschadigen, bestrijden we met voorrang. We doen dit zoveel mogelijk zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is een langdurige strijd en het kost 5 keer zoveel geld dan chemische bestrijding. Daarom gaan we op sommige plekken chemisch bestrijden. Waar de Japanse duizendknoop geen directe bedreiging is voor gebouwen en wegen, passen we voorlopig geen bestrijding toe. Chemisch bestrijden is niet schadelijk voor mens en dier. De concentratie van de chemische stof is zo laag dat het effectief is voor de bestrijding van de planten, maar niet schadelijk voor mens en dier".