• Marijn Spoelstra (l) en Gerlof Funke Küper geloven heilig in de ingrijpende operatie.

    Bert Westendorp

Nieuw dorp bij IJmuiden aan Zee wordt van iedereen

IJMUIDEN De vuurtorens en de contouren van booreilanden zijn nu nog de referentiepunten van havenstad IJmuiden. Maar daar komt, zo is de overtuiging van diverse investeerders en ook directeur van Marina Seaport Gerlof Funke Küpper, binnen afzienbare tijd verandering in. Dan wordt de skyline van IJmuiden al van kilometers afstand gedomineerd door een woontoren van zo'n 100 meter.

En dat is nog maar een facet. Rondom de jachthaven wordt een compleet dorp gerealiseerd met ongeveer 700 woningen, winkels, horecavoorzieningen en meer. De woningen worden gasloos. Wind- en zonne-energie moeten daarvoor zorgen. Deze toekomstmuziek heeft een partituur die drie jaar geleden is gestart, legt Marijn Spoelstra uit.

Bert Westendorp

Spoelstra is directeur van Coup, producent van complexe projecten in stedelijke ontwikkeling, zoals Spoelstra laat weten. Hij is ingehuurd om alle betrokkenen; gemeente Velsen, ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed, erfpachter Kennemerstrand NV en Marina Seaport IJmuiden op één lijn te krijgen.

"De samenwerking tussen deze partijen is in september 2017 bekrachtigd met een samenwerkingsovereenkomst. Nu zijn wij zover dat we concrete plannen aan het maken zijn ter voorbereiding op de bestemmingsplanprocedure. In het Ambitiedocument, vastgesteld door de gemeenteraad in mei 2017, beschrijven we de doelstellingen, randvoorwaarden en ambities", laat Spoelstra weten.

JACHTHAVEN De ingrijpende plannen moeten leiden tot een fraai woon- en werkgebied. De jachthaven wordt daarbij verkleind. Gerlof Funke Küpper over dat onderwerp: "Er zijn nu 650 ligplaatsen, maar een deel daarvan staat leeg. We willen het aantal ligplaatsen terugbrengen naar 350-400 plekken. Dat is voldoende en geeft ook de mogelijkheid tot jachthavenfaciliteiten en allerlei bedrijvigheid aan de zijde waar nu de muur voor de cruiseterminal staat. Verder is het parkeerterrein veel te groot. Op een deel daarvan komen ook woningen."

MILJOENEN De bouwkosten lopen in de honderden miljoenen. De huidige luxe appartementen aan de westzijde en het Apollohotel blijven staan. Maar het is de bedoeling dat de gebouwen daarnaast, waaronder restaurant The Dutch Admirals, worden gesloopt en herontwikkeld net als de winkels en restaurants op de Kennemerboulevard. De gesprekken met deze eigenaren zijn nog niet afgerond. De locatie van Kustplaats IJmuiden is vlak bij het strand en een fraai natuurgebied. Vaak betekent die situatie onbetaalbare woningen. Maar dat is niet de bedoeling legt Spoelstra uit. "Het moet een dorp voor iedereen worden, dus ook betaalbare woningen. Het is een mix van woningen in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Geen dorp voor alleen maar yuppen. Daarnaast proberen we een aantal recreatiewoningen te realiseren."

Wel moet het bestemmingsplan gewijzigd worden en daar kan wel een jaartje of meer over heen gaan beseft Spoelstra. "Daarbij hoort een inspraakprocedure. We blijven de bewoners en eigenaren van winkels en de horeca en alle stakeholders in de IJmond uitgebreid informeren. De meeste mensen zijn enthousiast evenals gemeente Velsen. Alle politieke partijen staan achter het project."

CAMPUS Om geïnteresseerden op de hoogte te houden verschijnt er deze maand een fysieke Campus bij de jachthaven.

Hier wordt gekeken of duurzame zaken uiteindelijk in het nieuwe dorp geïmplementeerd kunnen worden.