• Adri van Riel komt in actie voor Stichting Babyspullen.

    Marein van den Heuvel

Nieuw leven voor babyspullen

VELSERBROEK ''Ik ben een liefhebber van kinderen en vind het fijn dat ik zo kan bijdragen aan baby's die het moeilijk hebben.'' vertelt Adri Van Riel. Zij is sinds één maand een verzamelpunt in Velserbroek begonnen voor Stichting Babyspullen.

Marein van den Heuvel

Stichting Babyspullen is een vrijwilligersinstelling die zich focust op het verzamelen van allerhande babyspullen. Deze babyspullen worden omgetoverd in een pakket dat naar ouders wordt opgestuurd die krap bij kas zitten. De pakketten bevatten benodigdheden voor een baby, denk aan verschillende babykleertjes - van rompertjes tot antislip slofjes - en één of twee speeltjes. Het ophalen van deze spullen gebeurt door verschillende inzamelpunten verspreid over Nederland.


IDEE Van Riel vertelt dat ze al langer op zoek was naar vrijwilligerswerk om haar extra vrije tijd nuttig te besteden. Maar ze wist niet in welke vorm ze dat wilde doen. Totdat ze met haar dochter langs de crèche ging.

''Ik kwam op het idee nadat ik op de kinderopvang, waar mijn kleinkinderen zo nu en dan zijn, zo'n verzamelpunt zag staan." Hierna heeft ze gelijk contact gezocht met de instelling om ook zelf een van deze punten te verwezenlijken.


Van Riel geeft aan dat het aanbod van de babyspullen zeer groot is en dat er zeker wel zeven uur per week aan tijd in zit om alles te sorteren. Overigens doet ze alles zelf, met zo nu en dan hulp van haar dochter.

MOTIVATIE Ondanks de grote toestroom van kleding ziet ze het vrijwilligerswerk niet als een last. ''ik vind het vooral heel leuk om te doen, en mijn kleinkinderen zijn voor mij een grote motivatie.'' Zo hangt de werkruimte vol met foto's van hen.

Alhoewel de ingezamelde artikelen bedoeld zijn om weg te geven, is er alsnog het risico dat mensen onrechtmatig deze spullen meenemen. Hierop heeft Van Riel een oplossing; ''Elke avond na het lopen met mijn hond haal ik de rode kliko, die bedoeld is om spullen in te doneren, naar binnen om dit te voorkomen."

Ondanks het grote aanbod laat Van Riel het hier niet bij. Zo zijn er plannen om connecties te leggen met diverse kringloopwinkels. ''Op dit moment is mijn doel om in contact te komen met de Noppes in Velserbroek.'' Ook is er al contact met een kringloopwinkel in Haarlem-Noord.