• Een impressie hoe het er uit moet gaan zien.

    Gemeente Velsen

Viskade wordt bruisend en stoer

IJMUIDEN Het project Viskade aan de Halkade is een belangrijk onderdeel van de gebiedsvisie van het Havenkwartier van IJmuiden. Dit gebied is in al zijn authenticiteit uniek voor de uitstraling van IJmuiden maar ook altijd een beetje miskend. De winkelpanden op de Halkade met de uitnodigende teksten dat daar de bakker en de slager welkom zouden zijn om hun zaak te vestigen zijn zéker niet allemaal bezet door ondernemers. Door de metamorfose van het Havenkwartier, een miljoenenproject mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Noord-Holland, moet hier verandering in komen. De Viskade wordt een bruisend gebied voor bezoekers, dagvissers, visondernemers, winkeliers en andere bedrijven.

VISKADE Wat gaat er gebeuren? De kop van de Halkade zal ingrijpend worden veranderd. Zo zal de oude houten steiger naast Mercuur Vis verdwijnen. Ook wordt een stuk van de aangrenzende vissershaven gedempt en in plaats daarvan komt er een kademuur. Op het aldus nieuw gewonnen stuk land zal een visrestaurant komen. Plus dat de hele Halkade opnieuw wordt ingericht met terrassen, voetpaden en parkeergelegenheid en dat daar de riolering wordt vervangen.

In het ontwerp wordt het zicht op het water gemaximaliseerd.AANBESTEDING Team Beens Groep, gespecialiseerd in waterbouw en  baggerwerkzaamheden, en haar partners IV-Infra-Hosper hebben de aanbesteding van dit prestigieuze project gewonnen. Hun website vertelt: ''In het ontwerp wordt het zicht op het water gemaximaliseerd, waardoor de bijzondere relatie tussen horeca/detailhandel en havenactiviteiten optimaal te ervaren is. Het ontwerp bevat naast een robuuste en strakke uitstraling een subtiele verwijzing naar het duinlandschap.'' Uiteraard is duurzaamheid en klimaatadaptatie een belangrijk uitgangspunt. Hilke Flores van Hosper vult aan: ''Ons ontwerp sprak het meest aan door de combinatie van functioneel voor de haven en verblijfskwaliteit voor recreanten, samen met duurzaamheidsambities.''

De ontwikkeling van de Viskade biedt grote kansen voor de promotie van IJmuiden..IJMUIDEN Citymarketeer Friso Huizinga is natuurlijk ook blij dat de buitenwerkzaamheden nog dit voorjaar van start gaan. Het zou helemaal mooi zijn als het grootste werk nog voor Presail IJmuiden geklaard zou kunnen zijn. Huizinga zegt: ''De ontwikkeling van de Viskade biedt grote kansen voor de promotie van IJmuiden. Het gebied kan uitgroeien tot het centrale hart van de haven, waar je de vissersschepen die van zee komen binnen ziet varen en een lekker visje kunt eten. Het zou fantastisch zijn als we in de toekomst een 'fish experience' kunnen ontwikkelen waar mensen het streekproduct Noordzeevis uit IJmuiden echt kunnen beleven. Er gaan per jaar 1 miljoen toeristen naar het vissersdorp Volendam, maar het echte werk gebeurt natuurlijk bij ons. Dat willen we graag laten zien en ik weet zeker dat er ondernemers in de haven zijn die dat ook willen.''

IJmuiden wordt nooit een lieflijk vissersplaatsje.DE RAUWE LOPER Wethouder Bram Diepstraten heeft onder andere recreatie en strandzaken in zijn portefeuille. Hij is er ook van overtuigd dat alle bezoekers en gebruikers profijt zullen hebben van de veranderingen. ''Dat geldt voor mensen van de ferry, de visbedrijven aan de Halkade, passanten en wandelaars. Het wordt een nog aantrekkelijker gebied waar mensen graag zullen komen om iets lekkers te eten en naar de haven te kijken.'' De rauwe stoerheid, IJmuiden wordt nooit een lieflijk vissersplaatsje, blijft bestaan. Diepstraten:'' Er wordt gewerkt conform het Masterplan de Rauwe Loper, waarin wordt aangegeven dat tussen comfortabel versus rauw evenwicht wordt gezocht. De robuuste vormen en materiaalkeuze zijn hierin ondersteunend.'' Bram Diepstraten benadrukt ook dat er wel leegstand maar geen verloop bestaat in de winkelpanden op de Halkade. ''Met deze investering verwachten de gemeente Velsen en haar partners in dit project ( Zeehaven IJmuiden N.V. en de provincie Noord-Holland) de panden aan de Halkade te kunnen vullen met andere ondernemers. Er is leegstand; geen verloop. L'amuse is naar een groter pand verhuisd omdat zij meer ruimte nodig hadden.'' Laatste is een feit, bleek uit een recentelijk gesprek met Betty Koster van L'amuse.

De aantrekkelijkheid van het gebied zal zeker toenemen.HOUDBAARHEID Ernst van Zijl, bedrijfsleider van Janus Vastgoedbeheer, is als geen ander ingevoerd in de panden aan de Halkade. Hij heeft het volste vertrouwen dat de leegstand na de metamorfose opgelost zal zijn. ''De Markt voor de markt (Les Halles zoals dit rijtje winkelpanden wordt genoemd) heeft een langere houdbaarheid dan de vis op de vismarkt. Na verloop van tijd komen vraag en aanbod bij elkaar.'' Wellicht een ietwat cryptische omschrijving maar de aantrekkelijkheid van het gebied zal zeker toenemen. Inderdaad dus voor bezoekers, bedrijven en bewoners.

Ingeborg Baumann