• Hek met ingefreesd 'Buitenplaats Beeckestijn' van eikenhout uit eigen bossen

    Foto PR

Nieuwe hekken voor Beeckestijn

DRIEHUIS Als trotse beheerder werkt Natuurmonumenten al enkele jaren aan het uitvoeren van het
versterkingsplan voor buitenplaats Beeckestijn.

Dit plan is samen met verschillende betrokkenen opgesteld om de cultuurhistorie en de bijzondere tuinstijlen van buitenplaats Beeckestijn te bewaren en de recreatieve mogelijkheden in het park te versterken.


"In 2014 zijn we voortvarend gestart met de uitvoering van het versterkingsplan" vertelt Eveline Blok, boswachter communicatie & beleven. "Zo hebben we onder meer de Alenbeek en de grote vijver hersteld, het centraal plateau gerestaureerd, twee nieuwe reposoirs aangelegd en een deel van de lanen in het park voorzien van nieuwe
verharding."

BUITENPLAATS Als buitenplaats heeft Beeckestijn van oudsher meerdere ingangen. Deze worden nu voorzien van nieuwe hekken. Daarmee krijgen bezoekers echt het gevoel dat ze een bijzondere plek betreden.

Ook in het nieuwe jaar gaat Natuurmonumenten door met het opknappen van Beeckestijn. Eveline: "We gaan verder met het verbeteren van de beloopbaarheid van de paden en in het voorjaar heropenen we de bloemenwaaier; de parel van Beeckestijn! Deze wordt opnieuw ingeplant met beplanting uit de periode van de oorspronkelijke aanleg, de 18e eeuw. Het belooft een kleurrijk geheel te worden met talrijke bolgewassen en vaste planten. Daarnaast zullen we in het najaar samen met de gemeente Velsen werken aan het herstel van de voorzijde, de parkeerplaats bij de hoofdentree en de ingang bij de kapelwoning."

De werkzaamheden op Beeckestijn worden mogelijk gemaakt door financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Stichting Vrienden van Beeckestijn, Stichting Zabawas en andere particulieren en leden van Natuurmonumenten.