• RWS

Nieuwe sluisdeuren in Nederland gearriveerd

ROTTERDAM De enorme deuren van de nieuwezeesluis IJmuiden (72x24x11 m en 3000 ton) zijn in Nederland aangekomen, enekel uren geleden. Tijdens een tussenstop worden ze van het schip gehaald om ze naar IJmuiden te kunnen slepen. De deuren vervolgen hun reis naar IJmuiden zodra het weer dit toelaat. De deutren vertrokken eind oktober uuit Zuid-Korea, waar ze zijn gemaakt.

De sluisdeuren zijn per stuk 72 meter lang, 24 meter hoog en 11 meter breed. Ze wegen zo'n 2.900 ton per stuk. De deuren liggen op hun zijkant op een zogeheten zwaarladingschip. De verwachting was dat de constructies zo'n twee maanden onderweg zouden zijn, maar dat bleek wat korter te zijn..

In totaal worden drie deuren vervoerd. Het gaat om twee operationele sluisdeuren, waarvoor nu in IJmuiden de deurkas aan zeezijde wordt afgezonken, en een reservesluisdeur.

Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt sinds 2016 in IJmuiden gewerkt aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. De zeesluis zorgt getijde-onafhankelijk voor een vlotte en veilige bereikbaarheid van de havens en bedrijven langs het Noordzeekanaal. De nieuwe sluis wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep.