• Archieffoto van het Rolandsduin waar de tulp werd gepresenteerd.

    FixMedia

Nieuwe tulp voor Tata

Ter ere van 100 jaar staal in de IJmond

IJMOND De drie burgemeesters van de IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen hebben de directie van Tata Steel een nieuwe tulp cadeau gedaan. Heemskerker Jos Beentjes heeft er 12 jaar aan gekweekt.

NAAM De nieuwe tulp is het cadeau van de drie IJmondgemeenten aan Tata Steel, ter ere van 100 jaar staal in de IJmond. Tijdens de doop, maandag aan het eind van de middag, werden de kleur en de naam van de tulp bekendgemaakt.
De nieuwe tulp wordt in dit voorjaar gedoopt, omdat hij dan in volle bloei staat.

OKTOBER Maar de officiële overhandiging van het cadeau aan de directie van Tata Steel is begin oktober. Dit is de beste periode om de tulpenbollen te planten. De tulp is uitgekozen door de burgemeesters van de drie IJmondgemeenten. Zij vonden de kleur van de nieuwe tulp het beste passen bij het bedrijf; sterk en stoer.

JOS BEENTJES Kweker Jos Beentjes, uit Heemskerk, is twaalf jaar bezig geweest om deze tulp te kweken. Tata Steel gevestigd op bollengrond Nederland is beroemd om zijn tulpen en is een van de belangrijkste exportlanden van tulpen en tulpenbollen.

TULPENGROND In de IJmond worden al sinds de 17e eeuw tulpen gekweekt. In 1918 vestigde de Hoogovens (nu Tata Steel) zich op bollengrond. De IJmondgemeenten willen daarom met dit cadeau verwijzen naar een product dat vroeger op het grondgebied van Tata Steel werd gekweekt en nu nog wordt gekweekt in de IJmond. Met landelijke allure, net als staal in de IJmond, aldus de drie gemeenten maandagmiddag.

De presentatie was bij Beeldenpark Een Zee van Staal aan de Reyndersweg in Wijk aan Zee, met de beroemde staalbedrijf als decor.