Bosbeekschool viert 150 jaar onderwijshistorie

SANTPOORT Het begon 150 jaar geleden op exact dezelfde plaats waar nu nog altijd de Bosbeekschool te vinden is, en daarom vierden leerlingen, leraren en allerlei andere betrokkenen van de school vandaag de aftrap van een week vol activiteiten.

De Bosbeekschool droeg in het verleden al de namen School F en School 8, en ging na de oorlog verder als de Adolf van Nassauschool. Sinds 1974 draagt de school de huidige naam, maar er ligt dus 150 jaar openbaar onderwijsgeschiedenis op deze plek. 'De naam refereert aan het nabijgelegen park', zo staat op de website van de school.

SCHOOLBEL De aftrap van de feestweek vol activiteiten vond vandaag plaats. Er werd een foto gemaakt van alle leerlingen en leraren in de stijl van vroeger en onder meer burgemeester Frank Dales kwam langs. Hij luidde samen met de jongste leerling van de school, die pas sinds afgelopen vrijdag 4 is, een speciale schoolbel.

Ook waren er oud-leerlingen en -leraren uit de tijd dat de school nog een andere naam droeg. Zij stelden niet alleen een tentoonstelling samen over de geschiedenis van de school, maar maakten ook een theatrale rondgang met kleine toneelstukjes over 150 jaar onderwijs.

IETS MOOIS Schoolleider Wouter Sommers zag het geheel allemaal tevreden aan. Hij is pas zo'n 3 jaar werkzaam op de school, en vertelt dat hij al kort nadat hij aan de slag ging, op het komende jubileum werd gewezen. "Volgens mij hebben we er wel iets moois van gemaakt", zo vindt hij.

Sommers is vooral trots op de saamhorigheid die de 150-jarige geschiedenis voort heeft gebracht. "Wat deze school zo bijzonder maakt, is het feit dat de geschiedenis mensen verbindt", legt hij uit. "De kinderen van nu deden vandaag een theatrale rondgang onder leiding van oud-leerlingen en de verhalen die zij vertelden over vroeger, dat maakte zo'n indruk."

REÜNIE Ook de komende dagen is er nog van alles te doen op de school. De leerlingen spelen toneelstukjes over grote Hollandse meesters in het kader van de jubileumvoorstelling 'Ingelijst', de tentoonstelling is nog de hele week te bekijken en zaterdag is er een reünie. Wie wil komen is welkom, aanmelden kan eventueel via jubileumbosbeekschool@opoijmond.nl.