• Tata Steel

    Hans Blomvliet

Onderzoek grafietregen Tata: 'vanadium en lood niet fijn, maar ongevaarlijk'

WIJK AAN ZEE Zeker 300 omwonenden van Tata Steel zijn woensdag 19 juni op een inwonersbijeenkomst in Wijk aan Zee geweest om zich te laten informeren over gezondheidsrisico's rond het fabriekscomplex. De inwoners zijn bezorgd en willen vooral duidelijkheid. Sommigen zeggen last van hun keel te hebben of van prikkelende ogen.

De opkomst uit de omgeving viel tegen, wat Beverwijkers (10), wat Velsenaren (15) en iemand uit Castricum. De Heemskerkers geloven het allemaal wel of zat iedereen achter de TV om de rechtstreekse uitzending te volgen? De provincie heeft duidelijk wat meer geld te spenderen; waren er twee weken geleden bij Tata Steel speculaasjes en Jan Hagel, nu waren er vers gebakken gevulde koeken, cola en jus d'orange. Dit laatste had duidelijk te maken met de uitleg van het RIVM over het grafiet.

BARBECUE Joke Herremans van het RIVM nam het woord en gaf toelichting op het tussenrapport. Zij hebben onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico's van het grafiet wat met enige regelmaat neer dwarrelt. Echter, alleen de grafietregen van 29 maart is onderzocht. Elf dagen daarvoor hebben ze acht plaatsen schoongemaakt en meteen na de neerslag zijn er veegmonsters genomen. Mocht er iemand in die tussentijd gebarbecued hebben in de buurt van zo'n meetpunt, dan kan dat wel eens invloed gehad hebben. Er is alleen onderzoek gedaan naar huidcontact en het inslikken dan deze stoffen, niet naar het inademen.

En eigenlijk viel de uitkomst erg mee. Er waren wel zeer zorgwekkende stoffen gevonden zoals, lood, vanadium en mangaan, maar het RIVM noemde de uitkomst ongewenst en niet fijn. Zelfs de uitspraak van een gedeputeerden die zei dat de uitkomst er niet om loog, werd duidelijk genuanceerd. Conclusie: Herhaalde blootstelling gedurende drie jaar 'kan' gezondheidsrisico's opleveren. Herremans vergeleek de uitkomst met een stoplicht. Groen is goed, rood is stoppen, maar dit onderzoek is oranje, totaal geen gevaarlijke situatie.

Het RIVM rond het rapport af en zal dit in de derde week van juli aan de provincie aanbieden met een advies of het nuttig is om een vervolgonderzoek te doen. De provincie denkt dan in september weer te reageren.