• Het fort heeft de status van Werelderfgoed.

    Foto-archief Fort IJmuiden

Open dag op Forteiland IJmuiden

IJMUIDEN Op Forteiland IJmuiden is zondag 7 april een open dag. De overtocht naar het eiland wordt verzorgd met de Koningin Emma vanaf het Sluisplein 80. De vertrektijden zijn 10.45, 12.45 en 15.10 uur en de retourvaarten om 13.00, 15.15 en 17.15 uur. Een rondleiding door ervaren gidsen is in de prijs inbegrepen. Men kan in de koepelzaal of op het buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Niet alle ruimtes zijn toegankelijk voor rolstoelen, buggy's en rollators.

Toegangskaarten, inclusief overtocht en rondleiding, kosten 12,50 euro. Let op: pinnen is niet mogelijk. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht.

Het fort heeft een rijke geschiedenis. In 1881 wordt begonnen met de bouw van het pantserfort in de duinen, op de noordelijke oever van het vijf jaar eerder geopende Noordzeekanaal bij IJmuiden. Het is pas 1886 wanneer de eerste soldaten vanuit Haarlem van het vierde Regiment Vestingartillerie komen kijken hoe hun fort daar vlak bij de Noordzee er uit komt te zien. Nog twee jaar moeten ze wachten, dan zijn de vijf enorme kanonnen in de pantsergalerij en de twee kleinere vuurmonden in de pantserkoepel geplaatst. Op 26 augustus 1888 wordt het fort door generaal-majoor Mazel en kolonel Van Marle in gebruik gesteld. 310 manschappen, meest dienstplichtigen, worden de eerste gebruikers van het Fort IJmuiden. Tot eind 1927 bestaat de bemanning uit een kleine vredesbezetting en een fortwachter. In 1938 wordt onder invloed van de ontwikkelingen in Hitler Duitsland het fort opnieuw bemand. Sindsdien hebben honderden soldaten van Nederlandse, Duitse, Britse en Canadese nationaliteit het fort gebruikt.

Een restauratie van vier jaar heeft het fort, dat inmiddels de status heeft van Werelderfgoed van de Verenigde Naties, een bezienswaardig monument gemaakt.