• Leuk voor jong en oud

    Pieter ermeulen Museum
  • PVM
  • PVM

Opening Afval-experience

DRIEHUIS Op de tiende Dag van de Duurzaamheid, woensdag 10 oktober, om 10 uur wordt in het Pieter Vermeulen Museum de tentoonstelling 'de afval-experience' geopend door wethouder Bram Diepstraten. Hij wordt geassisteerd door twee groepen 6 van de Franciscusschool.


Bovendien komt wethouder Sebastiaan Dinjens 's middags om 14.30 uur naar het Brak-wikkelhuisje aan het Kennemermeer. Hij gaat een verhaal voorlezen aan de kinderen van de woensdagmiddag-groep van buitenschoolse opvang Partou De Dwarsligger. Het verhaal komt uit het boek 'De kracht van nieuwe energie' dat speciaal voor de 10e editie van de Dag van de Duurzaamheid is geschreven, met als thema 'energie'.


TOEKOMSTSTOEL De kinderen van de Franciscusschool gaan bij de opening aan de slag met opdrachten uit het afvallaboratorium van Klas op Groen vol spellen, proefjes, ontdekkingen en muziek. Klas op Groen helpt scholen, instellingen en bedrijven op een leuke manier om energiezuiniger, bewuster en maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. De leerlingen gaan ook aan de slag met het versieren van de 'Toekomststoel' met hun boodschappen voor een duurzame toekomst. De Toekomststoel is een idee van Jan Terlouw: de versierde lege stoel zal aanschuiven aan alle vergaderzalen op het stadhuis en andere plekken waar besluiten worden genomen.


De expositie 'De Afval-experience', voor kinderen vanaf 4 jaar, is een interactieve tentoonstelling over (zwerf-)afval. Bezoekers maken kennis met Samoerai-krijgers Shiro en Sakuma: die schrikken van al het zwerfafval, zoals kauwgom, blikjes, plastic flesjes, snoeppapiertjes en sigarettenpeuken, dat op de grond is gegooid en ze willen daar iets aan doen. Ze besluiten daarom hun wapens om te smelten tot afvalgrijpers en kinderen en jongeren te stimuleren om ook een training tot Samoerai-schoonmaker te gaan doen. Deze Zwerfafval-experience bevat 12 uitdagende, gekke, grappige en educatieve onderdelen waarbij je van alles over afval leert en duidelijk wordt dat afval opruimen niet stom is maar juist stoer!


STAAL De tentoonstelling valt samen met de viering van '100 jaar staal in de IJmond'. Kinderen worden uitgenodigd om via het Pieter Vermeulen Museum staal in te zamelen. Tata gebruikt dit als grondstof voor iets nieuws voor de kinderen. Door extra sponsoring kunnen de scholen in de IJmond de tentoonstelling gratis of met korting te bezoeken.