• Sopraan Francis van Broekhuizen is Lady Macbeth.

    Archieffoto

Opera Macbeth door Bel Canto

Met publieks-lieveling Francis van Broekhuizen

IJMUIDEN In de Stadsschouwburg van Velsen voert Operakoor Bel Canto op zaterdag 14 en zondag 15 april de spectaculaire opera Macbeth op. MacBeth, naar een drama van William Shakespeare en op muziek gezet door Giuseppe Verdi, is één van de interessantste opera's ooit geschreven. Het gaat om macht en nog eens macht. Om dat doel te bereiken worden Macbeth en zijn vrouw niets ontziende moordenaars met alle gevolgen van dien.

Bel Canto voert om het jaar een complete opera op. Er wordt altijd gezocht naar een opera met veel koorwerk. Daarnaast worden solisten na auditierondes uitgezocht voor de rollen die er te verdelen zijn. Ook deze keer is het Bel Canto gelukt om weer getalenteerde zangers binnen te halen. Voor de rol van Macbeth is de tenor Wiebe-Pier Cnossen aangetrokken. Hij had vier jaar geleden de hoofdrol in de opera Carmen. De rol van Lady Macbeth wordt vertolkt door niemand minder dan de sopraan Francis van Broekhuizen. Francis heeft naam en faam binnen de Nederlandse operawereld, radio en televisie. Zo was zij onder meer te zien en te horen bij het TV-programma Maestro waarna ze de lieveling werd van het Nederlandse publiek. Bel Canto is erg blij dat deze vrolijke, humoristische maar vooral schitterende sopraan er voor gekozen heeft om deze uitzonderlijke rol bij Bel Canto te zingen. De bas Jaap Sletterink, die de rol van Banquo zingt, is een bekende voor Bel Canto. Twee jaar geleden vertolkte hij de rol van Ramphis in de opera Aïda. Met zijn sonore stemgeluid weet hij iedereen te ontroeren.

Regisseuse Xandra Mizée heeft haar voetsporen in de operawereld al ruimschoots verdiend. Zij is dirigente en regisseuse van haar eigen "Kleine Opera" in Haarlem. Marco Bons, dirigent van Bel Canto, zal met zijn 'UMA-orkest' de opera begeleiden. Beide voorstellingen worden vooraf gegaan door een voorbeschouwing. Op zaterdag komt hiervoor operaspecialist Huub van 't Hek. Met de nodige gedrevenheid maakt hij het verhaal begrijpelijk. Op zondag neemt Xandra Mizée het stokje over. Haar enthousiasme en kennis van deze opera is een feest om mee te maken. Ook dit jaar hangt er weer een tekstbalk boven in de zaal zodat iedereen de opera kan volgen in de Nederlandse taal.

KAARTEN Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Stadsschouwburg Velsen of via de site van de Schouwburg. De kosten zijn 30 euro, inclusief de garderobe, programmaboekje en een drankje in de pauze.

Op zaterdag 14 april begint de inleiding van Van 't Hek om 19.30 uur. Aanvang voorstelling zaterdag 20.15 uur. Op zondag 15 april begint Xandra Mizée om 13.15 uur met de voorbeschouwing. De voorstelling begint om 14.00 uur. U bent van harte welkom, Bel Canto kijkt naar u uit!