• Amateur archeologen Jan Morren en Arie Goossen maken zich zorgen over waterpeil rondom de Ruïne van Brederode.

    Marein van den Heuvel

Dalend waterpeil gevaar voor Ruïne van Brederode

VELSEN Het opgraven van oude vondsten gebeurt overal en zo ook in Velsen. Tijdens de Nationale Archeologie Dagen van 12 en 13 oktober besteedde de Ruïne van Brederode aandacht aan de opgravingen in en om Velsen. Met verschillende activiteiten probeert Brederode jonge kinderen meer te betrekken bij archeologisch werk.

ACTIVITEITEN Amateur-archeologen Jan Morren en Arie Goossen zijn zeer te spreken over de historische objecten van Velsen. Zo zijn er al vele bijzondere objecten gevonden in de grond van Velsen.

"Musketkogels, oudere brievenopeners en oud gereedschap zijn enkele voorbeelden van opgravingschatten." Zij zijn met name enthousiast over een boemerang die stamt uit honderden jaren voor Christus. "Deze boemerang is destijds gevonden bij het Hoogovens terrein door toenmalige werknemers. Een object met een hele geschiedenis dus."

Als aansluiting op deze vondst werden er boemerangs in de lucht gegooid. "Zo laten we kinderen zien hoe dit inmiddels antieke speelgoed werkt."

OPGRAVEN Morren vertelt enthousiast over de verschillende activiteiten om kinderen kennis te laten maken met archeologie. "We hebben verschillende activiteiten opgezet, Van het aan elkaar plakken van scherven tot aan het opgraven van botjes. Genoeg variatie voor iedereen."

Ook was er een punt opgezet waar mensen naartoe konden komen met hun eigen antieke objecten. "Wij kijken vervolgens naar dit object en proberen het tijdperk te achterhalen. Zo is er al iemand langs geweest met een speelgoed kruikje dat stamt uit de Romeinse tijd."

RUÏNE Door de tijd heen met een ruïne komt vaak veel historie kijken en zo ook bij voormalig kasteel Brederode. ‘"Het begon allemaal bij Willem van Brederode. Hij heeft de opdracht gegeven om het grootse gebouw te bouwen. Het kasteel was vervolgens door de eeuwen heen in handen van landheren waarna het in de tachtigjarige oorlog is opgeblazen en veranderde in een ruïne."

Om zoveel mogelijk schade te voorkomen is het monument deels gerenoveerd in de vorige eeuw.

GEVAREN Er ontstaat langzamerhand wel een probleem bij Brederode. Er is namelijk een probleem met de grond waar de ruïne opstaat.

"Het probleem zit hem in de grachten. Hiervan is het belangrijk dat het water hoog blijft staan, anders zakt de grond onder Brederode in. Helaas is het een feit dat de waterpeil steeds meer daalt en hiermee Brederode in de problemen komt."

Volgens Jan Morren zou het erg jammer zijn als dit het einde betekent voor de Ruïne van Brederode. "Ik vind dit een van de mooiste ruïnes van Brederode en ik hoop dat dat altijd zo zal blijven."

RONDLEIDINGEN Ondanks de gevaren is vooralsnog de ruïne te bezoeken op verschillende dagen en worden er rondleidingen gegeven. "Deze rondleidingen gaan op aanvraag van de bezoekers dus mocht je weer willen weten over Brederode neem dan gerust contact met ons op."

Marein van den Heuvel