• Hans Blomvliet

Ommezwaai Tata bij asbestzaken

IJMUIDEN Werknemers van het vroegere Hoogovens die slachtoffer waren van de blootstelling aan asbest, kregen bij claims te maken met stevige tegenwerking. Na publicaties over de kwestie kiest het bedrijf nu 'een menselijker aanpak', meldt de Volkskrant.

Staalfabrikant Tata Steel buigt voor de asbestslachtoffers die bij het bedrijf gewerkt hebben. Voormalige werknemers of nabestaanden hoeven geen langdurige procedures meer te volgen om een schadevergoeding te krijgen. Ook gaat het bedrijf recentelijk afgewezen zaken opnieuw bekijken.

Dit voorjaar bleek uit onderzoek van de Volkskrant dat Tata Steel de afhandeling van de zaken van asbestslachtoffers van het bedrijf nodeloos vertraagde. Een woordvoerder van Tata Steel zegt dat het bedrijf voortaan niet 'standaard' meer een eigen onderzoek begint naar asbestslachtoffers. Bob Ruers, als advocaat voorvechter op het gebied van asbestslachtoffers en voormalig Eerste Kamerlid namens de SP, spreekt van een historische overwinning voor asbestslachtoffers.