• Frits Houtgraaf

Watertoren krijgt jasje

IJMUIDEN Al weken wordt er gewerkt aan het bouwen van steigers rondom de watertoren aan de Dokweg. Nog even en dan is er niks meer te zien van de toren en is hij compleet ingepakt en voorzien van een groot zeil zodat werklui wind en regen vrij aan de restauratie kunnen beginnen. 

De achtpotige Watertoren aan de Dokweg is ontworpen door Rijkswaterstaat en gebouwd in 1915. Met een hoogte van 24,25 meter en één waterreservoir van 600 m³ was de toren bedoeld om de haven en de vissers van IJmuiden van voldoende water te voorzien.

In de jaren negentig is de toren buiten gebruik gesteld. Het was toen al een rijksmonument. In 2002 kocht projectontwikkelaar Ben Vermeer de toren. De ondernemer had wilde plannen met de toren na zag na jaren van touwtrekken met de welstandscommissie af van zijn plannen en verkocht het monument aan De Pagter Vastgoed uit Middelburg. Zij werden in 2013 de nieuwe eigenaar. Deze club heeft in de afgelopen jaren meerdere markante bouwwerken opgekocht. 

Het gebrekkige onderhoud en betonrot heeft de toren duidelijk geen goed gedaan. De afgelopen weken is de toren dus geheel omringd door steigers en ingepakt om ongestoord aan de restauratie te kunnen beginnen. Er wordt gestart met het uitgebreid reinigen van de buitenkant en vervolgens zal deze worden voorzien van een nieuwe pleisterlaag. Ook de trappen worden onder handen genomen zodat de watertank bereikt kan worden.

Wat De Pagter na de restauratie met de toren van plan is laat zich nog raden.