• Ruige betonblokken vormen het decor van ´Luwte´.

    Stichting Theatermanifestatie IJmond
  • Flyer ´Luwte´, kunstwerkje van Nikitis Ontwerpbureau uit Wijk aan Zee.

    Aangeleverd Stichting Theatermanifestatie IJmond
  • Hoe heet het was...en hoe inventief de mensen.

    Aangeleverd

De herkenbare verandering maakt ´Luwte´ spannend

IJMUIDEN ,,Luwte is écht genieten voor de mensen die meedoen. En voor mij is het ook bijzonder, dat ik met zo'n mooi team van gemotiveerde mensen dit project neer mag zetten. Het voelt als een eer", zegt projectleider en schrijver van deze theatervoorstelling Stella van Lieshout. Met nog een maandje te gaan stijgt de gezonde spanning van de 150 amateurs en pro's die meedoen met de voorstelling ook. Totdat alles 12 september samenvalt en ´Luwte´ op een onverwachte, ruige locatie een feit zal zijn.

Stichting Theatermanifestatie IJmond presenteert dit jaar van 12 t/m 15 september haar tweede voorstelling (na de succesvolle ´Schemering´ in 2017 rond kasteel Assumburg). Op een onverwachte en ruige locatie in de IJmuidense duinen waar ooit de betongieterij voor de Zuidpier stond, naast het Bunkermuseum. Het publiek zal door de ongeveer 125 spelers, dansers en muzikanten tussen de 8 en ruim 80 jaar worden meegenomen naar een in alle opzichten starre gemeenschap met ingesleten routines, levend in de luwte. Als dan onverwacht de storm opsteekt weten de mensen zich geen raad.

REPETITIES De repetities zijn al een tijd in volle gang. De ruim 150 mensen die zich hebben aangemeld hebben allemaal een taak of rol. Best moeilijk natuurlijk om van al die individuen van alle leeftijden het talent, de kunde en de motivatie te ontdekken. Maar dankzij het inzicht en de ervaring van regisseur is dat heel goed gelukt. Stella: ,,Door te praten, te vragen waar de mensen blij van worden. En als men dat niet kan benoemen groeit het vanzelf door het samen creatief bezig zijn, de samenhorigheid ook. Dat is heel bijzonder om te zien.'' Er wordt gerepeteerd bij KunstForm Velsen en er zijn inmiddels twee repetities geweest met alle mensen die meedoen op locatie. Een keer in de bloedhitte en een keer met het straffe windje dat zo typerend is voor IJmuiden. Dus iedereen is op alles voorbereid. Het thema van ´Luwte´ is pittig maar door vorm van de voorstelling, de muziek en dans en de herkenbaarheid van de vaste gewoonten van de gemeenschap die ook grappig zijn, is het geheel toch begrijpelijk. Oók voor de jonge talentjes. ,,De herkenbare en soms humoristische verandering die de storm veroorzaakt maakt ´Luwte´ ook spannend'', zegt van Lieshout.

GEMEENSCHAP En zo ontstaat er een gemeenschap van spelers en vrijwilligers binnen de gemeenschap van ´Luwte´. De saamhorigheid is uniek en de mensen die meedoen zullen een onvergetelijke ervaring meekrijgen. 150 Man die verder niets gemeen hebben dan hun interesse en talent. Een 10-jarig meisje met humor dat houdt van toneelspelen en dansen samen met de 82-jarige meneer die zich aanmeldde om de kassa te bemannen maar begaafd decorbouwer blijkt. Stella: ,,We dragen dit stuk samen, als gemeenschap. Iedereen heeft een rol, een taak, en iedereen is belangrijk. Iedereen draagt bij aan het functionerende geheel.''

BETON ,,Tussen statisch beton volgen ze strakke lijnen en ingesleten routes, altijd in beweging in een kleurrijke wereld. De gemeenschap beweegt over kleurpaden, een roze pad naar de kroeg, een blauwe lijn naar de eettafel.'' Dat thema, gespeeld door mensen van alle leeftijden met allemaal hun talent. In die setting waar niets is. Waar het landschap ruig en echt is met rechts het havengebied en links de bunkers. Al die gemotiveerde spelers van alle leeftijden, al de dansers en muzikanten die als een geheel die gemeenschap gestalte geven. Het is bijna magisch en het worden spannende en inspirerende avonden voor het publiek. Voor het team trouwens ook: ,,We moeten nog van alles doen met het, heel belangrijke, licht en er moeten nog 24 microfoons de lucht in.'' Aangeraden wordt wel om bij dreigende regen een poncho mee te nemen en misschien een lekker dekentje voor als het een frisse avond wordt. Maar de betovering van de voorstelling zal er niet minder door worden.

POP-UP Op de dagen van de voorstellingen wordt op locatie, die geweldige ruige locatie dus, een pop-up restaurant gemaakt. Lange tafels waar 80 personen aan kunnen zitten om al etend, drinkend en pratend vast in de sfeer van ´Luwte´ te komen. Het drie gangen menu wordt verzorgd door Frank Castricum, geen onbekende. Een briljant idee, vindt ook Stella. Er kan gereserveerd worden via de website van Stichting Theatermanifestatie. Luwte wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk, VSB Fonds, Fonds Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

i Luwte, www.theatermanifestatieijmond.nl, 12 t/m 15 september, locatie: Badweg 38 IJmuiden.

Ingeborg Baumann