• Archief

Politie houdt grootschalige controle-actie in regio Kennemerland

REGIO Politie Noord-Holland heeft vorige week samen met het Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Douane, Omgevingsdiensten IJmond en Noordzeekanaalgebied, LIV (landelijk informatie voortuigcriminaliteit), Liander en meerdere gemeenten in de politieregio Kennemerland een succesvolle actie gehouden. Deze organisatie onderzochten de gehele week in wisselende samenstelling meldingen, op zoek naar illegale activiteiten, spookwoningen, drugs, en andere ondermijnende activiteiten. Per gemeente werden door de partners meerdere meldingen geselecteerd, die interessant waren om te controleren. Doel van deze integrale controles was drieledig: 'opvegen' (bijvoorbeeld aangetroffen drugs en wapens uit het circuit halen), informatie vergaren en criminele activiteiten verstoren.

Dinsdag 25 juni was het de beurt van de gemeenten Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Er werd vooral gecontroleerd op permanente en illegale bewoning bij locaties die voor recreatie bestemd zijn. De gemeente Zandvoort en Politie controleerden ruim zestig panden op wie er feitelijk woont of verblijft en of dat overeenkomt met de inschrijvingen bij de gemeente. Het merendeel was in orde.  De controles hebben een goed beeld van de buurt opgeleverd.

Woensdag 26 juni controleerden de Omgevingsdienst IJmond, de politie, Douane, het Openbaar Ministerie, en gemeente Velsen ruim honderd opslaglocaties in het havengebied van IJmuiden. De meeste opslaglocaties waren prima in orde. Stefan van Broekhuijsen, wijkagent van het havengebied IJmuiden: "Een havengebied leent zich bij uitstek voor zo'n controle. In het verleden is al gebleken dat criminelen vaak gebruik maken van opslaglocaties in havengebieden. Dat is niet verwonderlijk, want daar is de sociale controle laag, zijn er dag en nacht werkzaamheden en er komt veel 'vreemd' verkeer om goederen op te halen of af te leveren. Juist door de veelheid van activiteiten valt de aanwezigheid van criminelen niet op en kunnen zij anoniem opereren." Tijdens de actie trof Omgevingsdienst IJmond een aantal bedrijven aan die nog niet bekend waren en wel een melding van de bedrijfsactiviteiten hadden moeten doen. Een aantal bedrijven krijgt op korte termijn een volledige milieucontrole. Verder werden er diverse milieuovertredingen geconstateerd. Nico Hulsman, medewerker Omgevingsdienst IJmond: "De medewerking van ondernemers en eigenaren was prima. De meesten waren aanwezig of waren gebeld om de deur te openen. Het was goed om te horen, dat de meesten de controles ook waardeerden."

Donderdag 27 juni kregen meerdere bedrijven en personen een bezoek na meldingen van mogelijke uitkeringsfraude en andere overtredingen. Een aantal controles heeft geleid tot een vervolgonderzoek door de sociale recherche. Er werd ook een kleine hennepplantage gevonden. In het pand werd daarvoor stroom illegaal afgetapt. Dat is levensgevaarlijk omdat er brand kan ontstaan. Ook werden zeven shishalounges gecontroleerd. De Douane controleerde specifiek op de aanwezigheid van tabak en de juiste afdracht van accijnzen. Enkele shishalounges hadden dit niet op orde.

De actie laat zien dat een melding bij de politie zeker zin heeft. Walter Kuenen, specialist Ondermijning van Politie Noord-Holland: "De meldingen zijn afkomstig van wijkagenten en van de gemeenten, maar ook van burgers en ondernemers die melden via Meld Misdaad Anoniem. We willen met deze veegweek ook de inwoners laten zien: het helpt wél als je melding doet van dingen in je buurt die mogelijk strafbaar zijn."