• Hans Blomvliet

Whiskeyplan vist achter net: Het Witte Theater gaat naar eigenaren Augusta

IJMUIDEN Omdat de verkoop van Het Witte Theater aan Johan Stolk van JSB Stolk Bouw is afgeketst, wil het college het markante gebouw nu verkopen aan Joe en Jeje Xie, de huidige eigenaren van hotel Augusta. Hun Xie Xie Group Holding BV eindigde in het eerdere verkoopproces op de tweede plaats, na het plan van Hester van der Hoorn en Frans Willems voor een whiskeystokerij.

In december werd bekend dat Johan Stolk de financiering voor de koop van het voormalige theater niet rond kreeg en dus ging de gemeente op zoek naar andere opties. Die lijken zij nu gevonden te hebben bij de Xie Xie Group, die ook hotelplannen heeft voor het gebouw. Hun plan van honderd hotelkamers, kreeg destijds de hoogste inhoudelijke beoordeling op kwaliteit, maar belandde door hun financiële bod toch op de tweede plaats. In de beoordeling van het college woog de kwaliteit voor 70 procent mee en de prijs voor 30 procent.

Onduidelijk is of het plan van Hester van der Hoorn en Frans Willems, die ook horeca en bed- en breakfastkamers omvatte, nu kansloos is voor de locatie. Zij waren, naar eigen zeggen, in de vooronderstelling dat ook zij op de tweede plek stonden in de beoordeling vanuit de gemeente.