• De Audax, varend in het Noordzeekanaal, op weg naar Amsterdam.

    Willem Moojen

Poolijs reus op het kanaal

VELSEN De enige zware lading schepen in de wereld die het gehele jaar in de Arctische wateren kunnen varen.

Niet veel zie je zo'n opmerkelijk schip in het Noordzeekanaal. Het is de Audax, een groot zware lading schip met een lengte van 206,30 meter, een breedte van 43,05 meter en een diepgang van 7,50 meter, op weg naar Amsterdam.

Willem Moojen

Het in 2016 bij Guangzhou Shipyard International Co., Ltd (GSI) in China gebouwde 34.146 Gt metende schip van de Polar Class 3 is eigendom van ZPMC- Red Box Energy Services en geregistreerd in Willemstad op Curaçao. Red Box Energy Services is een dienstverlener op het gebied van zware transport die zich richt op hoogwaardige nichemarkten in de offshore- en onshore energiedienstensector

VAREN IN HET IJS De Audax en het zusterschip Pugnax zijn zware ladingschepen die het hele jaar de North Sea Route (NSR) kunnen bevaren. De schepen kunnen nog veilig navigeren bij een temperatuur van 50 graden onder nul, tijdens de 9 maanden durende ijsperiode in de Arctic. Zij kunnen met 3 knopen nog door ijsdiktes (hoogte) van 1,5 meter heen varen. In de machinekamer staan twee diesel generatoren van 6600kW en twee van 8800kW, goed voor maximaal 18 knopen in open water.

SPECIAAL ONTWERP De schepen zijn speciaal ontworpen door Aker Arctic Technology in Helsinki in nauwe samenwerking met Red Box Energy Services voor het verschepen van twee extreem zware constructie modules tegelijk van elk 10.000 ton. Het werkdek van de Audax is maar liefst 175 bij 43 meter. Aker Arctic Technology is gespecialiseerd in ontwikkelings-, ontwerp-, engineering-, advies- en testchecken voor ijs-schepen, ijsbrekers en Antarctische en polaire cruiseschepen. Judith la Lau, tender & contract manager van Red Box Energy Services laat weten dat de Audax lange tijd deze zeer zware modules getransporteerd heeft voor een Arctisch LNG Project (vloeibaar gas) wat zich boven de poolcirkel bevindt. (Yamal LNG Plant nabij Sabetta, Yamal-schiereiland).

De laatste tijd lag het schip op de rede van Scheveningen. De Audax ligt nu tijdelijk in de Coenhaven in Amsterdam.