• Rechts een 'biobased' verkeersbord, gemaakt van gelamineerde bamboestroken. Links een ´ouderwetse´.

    Provincie Noord-Holland

Proef met bamboe verkeersborden

VELSEN De gemeente gaat onderzoeken of verkeersborden gemaakt van bamboe ook echt een goed en duurzaam alternatief zijn voor de bekende van aluminium. De proef gebeurt op verzoek van de raad.

Er worden binnenkort op een aantal locaties, waaronder het Velserduinplein, borden geplaatst, zo´n 20 stuks. De proef is geslaagd als de borden een nagenoeg even lange levensduur hebben als de aluminium uitvoering, er geen zwaarwegende nadelen naar boven komen en de meerkosten acceptabel zijn.

ZOUTE WIND Om te kunnen beoordelen of bamboe inderdaad een goed en duurzaam alternatief is duurt de proef een jaar. Dan is pas te beoordelen of ze dezelfde levensduur hebben en de meerkosten acceptabel zijn. Er wordt ook gekeken of de borden bestand zijn tegen vandalisme en de (zee)wind.

VOOR- EN NADELEN Bamboe neemt tijdens de groei CO2 op en het maken van aluminium vergt juist CO2. Wel kost een bamboebord fors meer, ongeveer €65 (excl. btw) en de plaatsing is ook duurder, omdat ze zwaarder zijn. Velsen plaatst / vervangt jaarlijks zo´n 450 verkeersborden.