• Siem Weterings

Provincie grote afwezige op 'grafiet-avond'

WIJK AAN ZEE Naast de ruim 400 belangstellenden en de regionale pers was ook de landelijke pers naar de Moriaan in Wijk aan Zee gekomen voor de informatie avond door Tata Steel georganiseerd over hun plannen om de overlast in 2030 tot een minimum te beperken. Echter, doordat maandag bekend werd dat in een eerste versie van het onderzoek door Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schadelijke stoffen gevonden zijn in de grafgietregen die regelmatig in Wijk aan Zee neer daalt, kwam eigenlijk bijna iedereen hiervoor naar het dorpshuis in onze kustplaats.

Maar grote afwezige was gedeputeerde Tekin van de Provincie, de opdrachtgeven voor het onderzoek door RIVM. Hij had zo'n belangrijke afspraak vanavond, die kon hij niet afzeggen. Zat hij soms bij Oranje - Engeland? Ik durf te wedden als dit net voor de provinciale verkiezingen gespeeld had, dat hij er wel bij geweest was. Echt schandalig dit. Gevolg, Tata Steel directeur Hans van den Berg schoof alle vragen over het RIVM rapport door naar de Provincie, want hij weet niet wat er in staat. Wel gaf hij uitleg over de extra maatregelen die ze ook afgelopen maandag aankondigden, enkele uren voor het RIVM rapport bekend werd. Toeval? De slakken laten ze nu ongeveer 20 uur afkoelen in plaats van de 6 uur hiervoor. Dat levert veel minder grafiet op. Waarom nu pas en niet al sinds november 2018 toen de grafietregens op hun hoogtepunt waren? Maar ook die vraag werd niet beantwoord.

Burgemeesters en wethouders van de IJmond gemeenten waren er ook. Martijn Smit van Beverwijk maakt zich zorgen om de gezondheid, maar wettelijk kan hij eigenlijk niets doen. De Provincie neemt de beslissingen. Wel werd hij even pissig toen hij uit de zaal het verwijt kreeg dat ze hem nooit zien in Wijk aan Zee, terwijl gedeputeerde Tekin elke week kwam.

Het blijft allemaal vreemd. November 2018 bij de eerste grote bewonersbijeenkomst was het vier handen op één buik, Tata Steel en de Provincie. Nu de eerste punten van het RIVM-rapport naar buiten zijn gekomen, het grafiet is schadelijk voor o.a. jonge kinderen en zwangere vrouwen, laat de Provincie het afweten op deze belangrijke infoavond. Tata Steel staat er alleen voor en wijst naar de Provincie voor dit rapport. Deze organiseert nu zelf, onder druk van de landelijke politiek, op 19 juni een bijeenkomst voor de IJmond bewoners, waarin ze de uitkomsten van het rapport presenteren. Zonder de veroorzaker waarschijnlijk, dus kan de provincie de bal weer terug spelen naar Tata. En de bewoners zijn weer de dupe van dit gepingpong.

Siem.Weterings@gmail.com