• Voetballer Rafael van der Vaart neemt voor iedereen de tijd om op de foto te gaan of een handtekening uit te delen

    Michel van Bergen

Rafael van der Vaart bij Telstar: 'Ik sluit niets uit'

Hans Akkerman

VELSEN-ZUID Zaterdagochtend: 9.30 uur. De eerste bezoekers van de voetbalruilbeurs in het Telstar-stadion, voor het overgrote deel mannen van middelbare leeftijd, schuifelen naar binnen en kijken of er wat van hun gading is. De loop zit er goed in. RTL-verslaggever en radioman Leo Driessen installeert zich met technici om zijn talkshow voor te bereiden. Twee vaste gasten arriveren. Rinus Israël en Jan Jongbloed, regelmatig de ´Waldorf & Statler´ van het programma, schudden handen, vleien zich neer en storten zich op het gebak. Opvallend: tafelgast Frits Barend valt vooral op door onophoudelijk de andere gasten irritant in de rede te vallen met meningen over van alles en nog wat, zonder dat hij ook maar een keer wordt gecorrigeerd. Hoofdgast Rafael van der Vaart, 109-voudig international en tijdens het WK NOS-analist, laat nog even op zich wachten, maar maakt al rap zijn opwachting. 

'Het leek logisch dat ik hier mijn loopbaan zou beginnen'

Natuurlijk is het WK 2018 hèt gesprek van de dag tijdens deze ruil- en verkoopbeurs van voetbalspullen. Om 10.30 uur arriveert de oud-Beverwijker, maar het interview in het Telstar stadion begint een kwartiertje later, want de 109-voudig international van gerenommeerde topclubs als Ajax, HSV, Tottenham Hotspur en Real Madrid wordt bedolven door onder handtekeningen- en selfie-jagers. Hij is hier nog altijd zeer populair.

TELSTAR Rafael: "Als kleine jongen kwam ik hier bij Telstar al aan de hand van mijn vader en het leek logisch dat ik hier mijn loopbaan zou beginnen, maar ja toen Ajax zich meldde en ik snel in de gaten had dat ik daar voetballend mee kon... Ik kon vaststellen dat ik toen een goede keuze had gemaakt,'' herinnert de opgewekte, oprechte liefhebber zich nog levendig.

ANALIST Hij vervolgt: 'Als analist voel ik mij overigens als een vis in het water. Het gaat steeds beter en ik geniet dan ook met volle teugen. Natuurlijk volg ik Spanje door mijn familieachtergrond met bijzondere interesse. Ik hou nou eenmaal van hun tiki taka voetbal en let speciaal op Isco, een voetballer naar mijn hart. Zelfs als hij slecht speelt, is hij goed in mijn ogen! Alles bij hem gaat zo gemakkelijk en soepel, maar ook van Modric kan ik genieten hoor. Ik zie Frankrijk als de te kloppen ploeg. Een combinatie van lengte, kracht, loopvermogen en techniek.''

LANGER IN DENEMARKEN Natuurlijk komt zijn nabije toekomst ook aan bod en Rafael van der Vaart schenkt klare wijn. Rafael: ''De kans is groot dat ik in Denemarken blijf. Mijn vrouw werkt hier en mijn zoon woont vlakbij in Hamburg. Met Telstar zijn er inderdaad contacten geweest, ik weet het nu nog niet, maar mijn voorkeur gaat uit naar een langer verblijf in Denemarken op dit moment. Ik sluit echter niets uit, laat dat duidelijk zijn.''