• Ook het opnieuw ingerichte pleintje voor de Doopsgezinde kerk, hoek Helmstraat in Oud-IJmuiden, is verrijkt met de speciale ´rauw-banken´.

    Hans Blomvliet
  • Op de kop van de haven is weer een verrekijker teruggekeerd. Een populaire en uitnodigende plek.

    Rauw aan zee

Rauwe imago van IJmuiden

Bianca Egging-Meijer

U zult ze vast al gezien hebben: borden met de term 'Rauw aan Zee' erop. Wat is er gaande en wat houdt Rauw aan Zee nu precies in? Voor welke omgeving gaat dit op? Wat roept dit op bij de bewoners?

Uitrollen van de 'Rauwe Loper' door IJmuiden

Vanaf zee varen boten door de sluizen van IJmuiden naar Amsterdam. IJmuiden wordt dan ook wel gezien als toegangspoort van de hoofdstad. Toeristen kennen Amsterdam bijna allemaal. Hoewel IJmuiden er vlak naast ligt, is de havenstad bij velen niet bekend. IJmuiden roept over het algemeen geen positieve gedachten op: grauw, een buitenstaander komt er niet snel tussen, veel industrie. Tenzij je er geboren bent: dan wil je niet anders. Zomaar enkele kreten, op het internet te vinden en op straat te horen.

RAUW AAN ZEE De gemeente Velsen wilde iets doen aan het negatieve imago en ervoor zorgen dat IJmuiden gastvrij aan zou voelen. IJmuiden is onderdeel van de Metropool Amsterdam en vanaf het water de toegangspoort tot de hoofdstad. In een beleidsdocument en op de site van de gemeente Velsen staat: 'IJmuiden is een bijzondere plaats. Je zou kunnen zeggen dat de kern van IJmuiden 'buitengaats' ligt. Dat wil zeggen dat het meeste dat IJmuiden bereikt, vóór de sluizen wordt afgehandeld'. Reden genoeg om het imago een opkikker te geven. Om dat te realiseren, werd Rauw aan Zee in het leven geroepen

UITGENODIGD Op www.vvvijmuidenaanzee.nl wordt de bezoeker uitgenodigd om te klikken op de button: 'Wat wil je doen?'. In de slides staan teksten zoals: 'geniet van een actief dagje uit aan het strand' en 'de plek van rauwe schoonheid. Bezoek de ruige havens van IJmuiden', en 'beleef IJmuiden aan zee! Ervaar de veelzijdigheid van IJmuiden' met tot slot: 'op zoek naar de mooiste fietsroutes in IJmuiden. Bekijk hier de routes'.

IJMUIDEN Onderaan de site staat uitleg over Rauw aan Zee: 'IJmuiden is een plek van rauwe schoonheid. Stoer vanwege de haven en industrie. Met avontuurlijke stranden waar volop ruimte is voor wind- en watersport. Met brede duinen vol bunkers en een zee waar altijd wel een enorm schip langs de pier verdwijnt aan de horizon. Met ruige havens, een enorm sluizencomplex en veel vissersboten, jachten en schepen. Het is een unieke plek om, juist ook als het stormt, je ogen uit te kijken, verse vis te eten en te ervaren: IJmuiden is Rauw aan Zee!'

THEMA Rauw aan Zee is een thema dat de gemeente Velsen wil uitdragen naar bewoners en toeristen. Wat voor associaties roept rauw op? Rauwe vis? Of was het een spellingfout en had het 'rouw' moeten zijn? Allemaal negatieve kreten die op het internet rondcirkelen. Rauw aan Zee zorgt dus voor discussie. Maar toch: 'Heerlijkheid Castricum. Voor liefhebbers' klinkt toch heel anders.

RAUWE LOPER Hoe dan ook, in de afgelopen weken zijn er op diverse plekken in IJmuiden verrekijkers en bankjes geplaatst die het rauwe gevoel van IJmuiden moeten benadrukken. Op deze manier wil de gemeente voor meer eenheid en herkenbaarheid zorgen. De gemeente: 'De nieuwe inrichtingselementen versterken het rauwe gevoel en verbeteren de verblijfsplekken langs de routes naar het strand en de haven. Het maakt deel uit van het project de 'De Rauwe Loper'. Dit project voorziet op wat langere termijn o.a. ook in letterobjecten bij de stranden, informatiepunten en street- en/of lightart'. We gaan dus steeds meer Rauw aan Zee tegenkomen.

PROMOTEN Uit de informatie op de website www.vvvijmuidenaanzee.nl kan de bezoeker opmaken dat Rauw aan Zee wordt ingezet om heel Velsen te promoten. Onderaan de site staat een agenda met activiteiten in heel Velsen. Er staan activiteiten bij uit Velsen-Zuid (bijvoorbeeld de Zorgboerderij), Velsen-Noord (bijvoorbeeld 100 jaar staal – Tata Steel en Strand Noordpier met de paviljoens en activiteiten zoals blowkarten). Maar gaat het nu om IJmuiden, of de hele gemeente Velsen: Santpoort Noord en Zuid, Driehuis, Velsen-Noord en Velsen-Zuid en Velserbroek? De term Rauw aan Zee is al een tijdje buiten IJmuiden te vinden, bijvoorbeeld bij de Noordpier in Velsen-Noord (zie ook Nieuwsblad de Kennemer, woensdag 22 november 2017, p. 7). De vraag is of de bewoners van de gemeente Velsen zich (kunnen) identificeren met Rauw aan Zee.

WAT VIND JIJ VAN RAUW AAN ZEE? Stuur je reactie naar redactie.noordholland@bdu.nl, dat mag anoniem. Meld daarbij ook of je IJmuidenaar bent of niet.