• Carry Vreman wil graag mensen samenbrengen in het Repair Café Plus in Velserbroek.

    Janna Kamphof

Repair Café Plus

Repair Café in Velserbroek gaat spullen repareren en mensen samenbrengen

Janna Kamphof

VELSERBROEK Spullen repareren in plaats van weggooien, dat is het idee van een Repair Café. Vanaf eind september is het mogelijk om met kapotte spullen naar de Hofstede te komen. Daar gaan vrijwilligers proberen ze te repareren. Bijzonder aan het Repair Café in Velserbroek is dat er ook mensen met een beperking, dementie of kwetsbaarheid aan de slag gaan.

PLUS Initiatiefnemer Carry Vreman werkt al jaren in de gezondheidszorg en op dit moment doet ze dat als ZZP-er. Ze omschrijft zichzelf als sociaal verbinder en brengt graag verschillende groepen mensen samen. "Na een onderzoek van de Vrije Universiteit ontstond DemenTalent, een project om mensen met dementie hun talenten te laten inzetten voor vrijwilligerswerk. Tijdens een brainstorm met Polderstroom ontstond het idee om een Repair Café Plus in Velserbroek op te richten," vertelt Carry. "Dit is niet zomaar een Repair Café, maar één waarin kwetsbare mensen aan de slag gaan. Dan kun je denken aan mensen met Alzheimer of een verstandelijke beperking."

Het idee is om op die manier mensen in te zetten die wel de capaciteiten hebben, maar misschien anders geen werk zouden vinden. Carry legt uit: "Het Repair Café brengt kwetsbare mensen in contact met anderen. We zien dat mensen er blij van worden om weer aan het werk te gaan. De waardering voor hun verdiensten doet hen goed."

TWEEDE LEVEN Ook het gedachtegoed van het Repair Café spreekt Carry erg aan. Ze legt uit: "We leven in een wegwerpmaatschappij. Met dit initiatief willen we duurzaamheid bevorderen. Door spullen te repareren kunnen we ze een tweede leven geven." Daarnaast maakt het Repair Café het mogelijk om kennis te behouden en door te geven. Doordat verschillende mensen met elkaar samenwerken, kunnen vaardigheden en ervaringen uitgewisseld worden.

VRIJWILLIGERS Het Repair Café Plus in Velserbroek zal volledig door vrijwilligers gerund worden. "Aan de ene kant zijn er de participanten die dit als dagbesteding doen. Aan de andere kant zijn er vrijwilligers die helpen met reparaties, maar ook de participanten begeleiden," vertelt Carry. "We kunnen eigenlijk alle hulp gebruiken: iemand die verstand heeft van elektrische apparaten, iemand die textiel kan repareren, iemand die de bezoekers kan ontvangen. Zo lang je het leuk vindt om samen te werken, zit je hier goed. Als we met een groot team zijn, kunnen we misschien zelfs wel vaker open gaan."

GRATIS Omdat iedereen in het Repair Café Plus vrijwillig werkt en het project geen winstoogmerk heeft, zijn de reparaties gratis. "Iedereen is van harte welkom om met kapotte spullen bij ons langs te komen. Natuurlijk moeten we wel uit de kosten komen en daarom zetten we een fooienpot neer. Op die manier kunnen bezoekers de gebruikte materialen vergoeden en het Repair Café Plus ondersteunen," vertelt Carry.

28 SEPTEMBER Het Repair Café Plus gaat op 28 september van start. De reparaties zullen in de grote zaal van de Hofstede verricht worden. Deze ruimte is goed toegankelijk voor iedereen. Het Repair Café Plus is daarna elke laatste vrijdagmiddag van de maand tussen 13.30 en 16.00 open. Wie zich ook een keer per maand wil inzetten voor het Repair Café, kan een e-mail sturen naar repaircafe@carryvreman.nl