• Victor, Remco en Fred in de fietsenwerkplaats van stichting BuitenGewoon.

    Janna Kamphof

Reparatie voor klein prijsje

Vrijwilligers repareren fietsen bij Stichting BuitenGewoon

Janna Kamphof

VELSERBROEK Stichting BuitenGewoon in Velserbroek wil graag dat iedereen zijn dag op een leuke en actieve dag kan doorbrengen. Dat doen zij door mensen met een beperking een plek te bieden om te ondernemen. De fietsenwerkplaats is hier een goed voorbeeld van. Hier komen vrijwilligers en mensen met een indicatie samen om fietsen te repareren. Dit doen ze voor een klein prijsje, zodat het voor iedereen betaalbaar is.

LAGE PRIJZEN Op deze zonnige ochtend staat de werkplaats vol fietsen met een mankement. Een lekke band plakken, een spaak terugzetten of een trapas repareren: de heren van de fietsenwerkplaats van BuitenGewoon draaien hun hand hier niet voor om. Met z'n drieën repareren ze ongeveer twintig fietsen per week. Hun diensten bieden ze voor een zo laag mogelijke prijs. Voor €5 plakken ze bijvoorbeeld je band en voor €15 fiets je zelfs met een nieuwe binnen- en buitenband weg.

Volgens Herman Stoop, eigenaar van BuitenGewoon, is de betaalbaarheid heel belangrijk. "Een fiets is een basisbehoefte. Iedereen moet kunnen fietsen als ze dat nodig hebben. We willen de drempel om een fiets te laten repareren daarom zo laag mogelijk te houden."

GEEN CONCURRENTIE De prijzen kunnen zo laag blijven omdat de stichting geen winstoogmerk heeft. BuitenGewoon werkt uitsluitend met vrijwilligers. Een van hen is Fred: "Ik begon twee ochtenden in de week en loop hier inmiddels bijna elke dag rond. De sfeer is goed, we werken hard met z'n allen en ik vind het leuk om mensen te helpen."

Volgens de mannen van de fietsenwerkplaats zijn ze dan ook geen concurrentie voor de andere fietsenmakers in de buurt. Herman vertelt: "Wij hebben een totaal andere doelgroep dan bijvoorbeeld de fietsenmaker in het winkelcentrum. We hebben ons idee met hem besproken en hij vindt ook dat we gewoon ons ding moeten doen."

GRATIS REPARATIE Voor mensen die te weinig geld hebben om hun fiets te laten repareren, doet de Velserbroekse stichting dit gratis. Herman legt uit hoe dat werkt: "Soms komen er fietsen via het Sociaal Wijkteam bij ons binnen. Als mensen de reparatie echt niet kunnen betalen, doen we dat graag gratis."

Af en toe doneert de stichting ook fietsen. Zo heeft BuitenGewoon de afgelopen tijd vijf fietsen aan de statushouders in Velserbroek gedoneerd en nog eens twaalf fietsen gratis voor hen gerepareerd.

HANDIGE HARRY GEZOCHT Vorige week stonden er zoveel fietsen in de werkplaats, dat de heren een week geen nieuwe fietsen aan konden nemen. Vrijwilliger Remco vertelt: "We streven ernaar de fiets binnen drie of vier dagen te repareren. Als dat niet kan, nemen we liever even geen fietsen aan. Maar eigenlijk willen we natuurlijk gewoon iedereen helpen."

Stichting BuitenGewoon is daarom hard op zoek naar vrijwilligers die een paar ochtenden in de week willen helpen. "We zoeken iemand die handig is met fietsen en het leuk vindt om te helpen. Natuurlijk is het handig als je wat verstand van techniek hebt. We zoeken eigenlijk gewoon een Handige Harry," zegt Fred lachend.

AANMELDEN EN FIETS DONEREN kan bij Herman Stoop via +31 235831511 of door even bij BuitenGewoon op de Galle Promenade binnen te lopen.

Op die manier kan je ook een fiets aan de stichting doneren. Die wordt zo nodig opgeknapt en vervolgens gedoneerd aan iemand die er een nodig heeft.