• Huize Beeckestijn Velsen tuinen

    Foto Honing Heemskerk 0251210102

Rijke lustoorden komen tot leven

VELSEN-ZUID Rond en zelfs in Amsterdam liggen talrijke buitenplaatsen. Die zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door vooral Amsterdamse kooplieden en regenten om er in de zomer te genieten van het buitenleven. De meeste buitenplaatsen zijn te vinden in Kennemerland en 's-Graveland, maar ook langs de Vecht, Angstel en Amstel en in het Gooi. In Velsen is Beeckestijn heel bekend. Even verderop in Kennemerland ligt Elswout bij Haarlem.

In 'De Amsterdamse buitenplaatsen', over het landleven van stedelijke kooplieden en regenten, brengt kunsthistoricus René Dessing deze rijke lustoorden van weleer opnieuw tot leven, legt hun verbanden met Amsterdam bloot en nodigt de lezer uit ze te bezoeken in. Zijn boek 'Buitenplaatsen in beeld' geeft een helder overzicht van de circa zestig overgebleven buitenplaatsen die vanuit Amsterdam zijn ontstaan en aangelegd. Samen bieden ze meeslepende verhalen over rijkdom, macht, architectuur- en tuingeschiedenis, maar ook over ziekte en dood, faillissementen en oorlogsgeweld.

Daarnaast bevat dit boek informatie wat bij de buitenplaatsen is te zien en te doen. Sommige zijn als museum toegankelijk, bij andere kun je heerlijk wandelen en weer andere organiseren activiteiten, van natuur- en tuinexcursies tot concerten en cursussen voor kinderen. En op een flink aantal is het mogelijk om te trouwen en te feesten. De uitgave is financieel ondersteund door de provincie Noord-Holland.

Morgen, woensdag 15 november neemt de Noord-Hollandse gedeputeerde voor cultuur Jack van der Hoek, het eerste exemplaar in ontvangst in het kantoor van het Prins Bernhard Cultuurfonds aan de Herengracht te Amsterdam. ISBN 978 90 8258 931 3. € 19,95 | te koop op www.kantoorverschoor.nl.