• Een foto voor de Waag met snel opgetrommelde kaasdragers mocht natuurlijk niet ontbreken.

    Siem Weterings
  • Bijna 13:30 uur, het wachten is op de gong waarna alle wedstrijden beginnen. Vijf minuten foto's maken en dan moeten alle mobieltjes worden opgeborgen.

    Siem Weterings
  • Een foto voor de Waag met snel opgetrommelde kaasdragers mocht natuurlijk niet ontbreken.

    Siem Weterings

Schaakfestijn aan de kust

Tata Steel Chess dwingt grafiet even naar de achtergrond

WIJK AAN ZEE Bijna dagelijks staan er berichten over grafiet in de krant, het lijkt alsof er alleen maar negatief nieuws uit het kustdorp komt? Gelukkig is er het Tata Steel Chess Tournament zodat Wijk aan Zee weer eens positief op de kaart staat; wat een feest is dit prachtige evenement.

Siem.Weterings@gmail.com

SPANNEND Het tweede weekend van het befaamde 'Hoogovens Schaaktoernooi' zit er op, nog één week te gaan. De hele schaakwereld volgt nauwlettend deze 81ste uitvoering. Zal wereldkampioen Carlsen weer toeslaan of krijgen we een verrassende winnaar? Nu, maandag met nog vijf ronden te gaan staat hij samen met Anand bovenaan, maar de concurrentie briest in hun nek.

10-KAMP Ook dit jaar maak ik alles weer van dichtbij mee als een van de vijf vrijwilligers. Het begint met het inschrijven van alle enthousiaste deelnemers voor de weekend- en dag vierkampen die vorige week plaats vonden. De echte diehards komen voor de tienkamp die deze week alle borden benut. Negen wedstrijden in tien dagen, alleen donderdag mogen ze hun hersens wat rust geven. De bijna 700 deelnemers komen uit de hele wereld, allemaal ingedeeld volgens hun rating in een groep met ongeveer even sterke tegenspelers. Kom je als winnaar uit de bus dan is de kans groot dat je volgend jaar hoger speelt. Het TSCT is één van de meest prestigieuze schaak gebeurtenissen elk jaar. Dit mag eigenlijk bij een schaker niet op zijn bucketlist ontbreken. En na afloop, gewonnen of niet, de partij analyseren. Honderden liters, koffie bij de start, erwtensoep als opkikker en bier na afloop, gaan er deze week doorheen in de gezellige Moriaan.

BENAUWD Het live-commentaar dat gegeven wordt bij de wedstrijden van de Masters is zeer populair. Talrijke oud-schakers analyseren de zetten en betrekken het publiek hierbij. Daarom is het jammer dat het dit jaar in café De Zon gegeven wordt en niet in Heliomare. Deze zaal is gewoon te klein en vooral in het weekend moesten er talrijke toehoorders teleurgesteld worden. Het is te hopen dat het volgend jaar weer in een grotere ruimte gegeven wordt. Door deze switch moesten ook de amateurs die vorig jaar in De Zon hun wedstrijden speelden uitwijken naar een andere plek, want de Moriaan is niet groot genoeg voor iedereen. Deze ruimte werd gevonden in hotel Het Hoge Duin. Een prachtig locatie, maar de meeste die daar ingedeeld waren vonden dit jammer. De Zon en de Moriaan liggen naast elkaar, dus konden schakers tijdens hun eigen partij, én de grootmeesters in de gaten houden, én even kijken bij spelende familie of vrienden. Naar het hotel is teveel tijdverlies. Er zijn amateurs geweest die daarom besloten zich niet in te schrijven.

KIDS Zoals altijd wordt er aan de kinderen gedacht. De Heliomare simultaan op donderdag was een groot succes. Alle deelnemertjes genoten en kregen een medaille na afloop. Dat Damian de bus terug miste was niet echt een probleem, op vervoer wachtend heeft hij ons bij de receptie geholpen en verzamelde ondertussen een handtekening van een Israëlische topschaker. Afgelopen weekend was het TSC festival met de 'Kids of Steel Games' en zelfs een schaatsbaan op het Julianaplein. Mede door het mooie weer was het zeer druk.

CHEESE De eerste 'Chess on Tour' was woensdag in De Vest in Alkmaar, de tweede is deze woensdag in Leiden. Wat een prachtig theater heeft onze Kaasstad. Een ruime zaal waar iedereen kon genieten van de vijfde ronde van de grootmeesters. Ik raakte in gesprek met een gezin met drie kinderen die er al lang zaten. Wat bleek, zij wonen in India op zo'n 7 km van waar de Indiase topschaker Anand woont, maar daar is het onmogelijk om hem te spreken. Hij is een nationale held in zijn land en kan niet gewoon over straat. Daarom zijn ze maar even naar Alkmaar gekomen om met hem op de foto te gaan. Ze moesten er wel 4 uur op wachten, maar hun geduld werd beloond. Ik heb de hele familie met Anand vereeuwigd.

SNERT Na vandaag zijn er nog drie ronden te gaan. Als je in de afgelopen 81 jaar nog nooit een keer geweest bent, zou je dat eigenlijk dit weekend eens 'moeten' doen. Zeker de afsluitende zondag is altijd bere-gezellig. Een Koninginnenmarkt met o.a. lekkere hapjes, warme drankjes, live muziek, levende schaakstukken, een wereldkampioen ijscarver en natuurlijk gratis snert. Want als er iets onlossmakelijk verbonden is met het schaaktoernooi is het wel deze heerlijke, voedzame erwtensoep.