• Een bijzondere verschijning deze week op het Noordzeekanaal.

    Willem Moojen

Schijn bedriegt

VELSEN Een opmerkelijk jacht vaart in het Noordzeekanaal op weg voor proefvaarten op de Noordzee. Zo op het oog zou je niet denken aan een net opgeleverd luxe jacht maar meer aan een patrouillevaartuig of misschien een supplier vanwege ook de extreem lange schoorstenen. Maar schijn bedriegt, het gaat wel degelijk om een superjacht. Het jacht werd gebouwd bij Scheepswerf Royal Van Lent, onderdeel van Feadschip. Het jacht met de naam Sherpa en de opmerkelijke thuishaven Bloody Bay op Jamaica is 73,60 meter lang en 13,20 meter breed. Er is accommodatie voor 13 gasten in 7 luxe suites en 22 man bemanning.

Willem Moojen

DOLFIJNEN De Sherpa is een expeditiejacht en kan varen naar de meest extreme en exotische locaties in de wereld. Francis Vermeer, PR & Communications Manager van Feadship vertelt dat de Sherpa is uitgerust met een helikopterdek. "En er is ruimte voor meerdere voertuigen, allerlei watersportbenodigdheden, zoals jetski's, en voorraden. Het uitzicht op de brug is volledig rondom. In de mast zit zelfs een lift ingebouwd. Op het voorschip is een boegspriet aangebracht; vanuit een stoel kun je daar onbelemmerd doffijnen of walvissen waarnemen."

BEACHCLUB Via een zijdeur in de romp kunnen meerdere vaartuigen op het onderdek gestald worden. Zware kranen met een bereik van twintig meter kunnen goederen van- en aan boord hijsen. Je kunt zelfs een rompdeur naar beneden klappen, waardoor een grote 'beachclub' ontstaat. Het jacht, dat dus - op verzoek van de eigenaar - werd ontworpen met een industriële look, is inmiddels opgeleverd.