• Dit jaar strijden 20 teams komende maandag in de sporthal van IJmuiden-oost.

    Jos Meijer

Schoolbasketbaltoernooi voor de 35ste keer

IJMUIDEN Veel kinderen van de basisscholen uit Velsen gaan misschien op vakantie, maar voor de thuisblijvers wordt er voor de 35ste keer het basketbaltoernooi voor alle basisscholen van de gemeente Velsen georganiseerd.

Maandag 26 februari betreden leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 sporthal IJmuiden-Oost om te gaan strijden welke school het beste kan basketballen in deze gemeente. Na weken van training door enthousiaste leerkrachten, ouders of andere sportliefhebbers mogen zij laten zien wat zij waard zijn.

Net als andere jaren zullen de tribunes weer afgeladen zijn en men zal moeite hebben om een gesprek te houden omdat de aanmoedigingen, toeters en bellen dat overstemmen. Er doen dan ook maar liefst een kleine 200 kinderen aan dit toernooi mee. Dit jaar strijden een kleine 20 teams om de zo felbegeerde wisselbeker in ontvangst te nemen. Er wordt gespeeld met mixteams, variërend van alleen jongens tot alleen meisjes, De meeste teams bestaan uit jongens en meisjes.

Bij de Nederlandse Basketbal Bond is het al jaren gebruikelijk dat jongens-, meisjes- en mixteams in dezelfde poule spelen. Techniek is dan meer doorslaggevender dan de fysieke gesteldheid. Een afwijkende regel is dat de bal niet uit de handen getrokken mogen worden om zo onnodige verruwing tegen te gaan.

De organisatie is zoals gebruikelijk in handen van de basketbalvereniging Akrides in samenwerking met de afdeling Sportzaken van de gemeente Velsen en de schoolsportcommissie De jeugdleden van Akrides hebben de leiding bij de diverse wedstrijden.

De ploegen zijn verdeeld over 3 poules van 4 ploegen en 1 poule van 5 ploegen. De beste 2 ploegen gaan over naar de kwartfinalepoules. De sterkste ploegen van die poules spelen de halve finales. De toernooicommissie heeft besloten om de halve finales en finale te laten spelen op zaterdag 10 maart, ook in sporthal IJmuiden-Oost. Zo kunnen de finalisten hun supporters verzamelen, die met met spandoeken en toeters kunnen zorgen voor een echte finalesfeer. De halve finales beginnen om 17.30, terwijl om 18.00 in de finale wordt uitgemaakt wie zich kampioen van Velsen mag noemen. Titelverdediger is de Bosbeekschool uit Santpoort-Noord. Deze school zal er alles aan doen om de wisselbeker weer mee naar school te nemen.

Maandag a.s. wordt om 9.00 het startsignaal gegeven en zullen alle ploegen in actie komen.

Het is voor iedere basketballer het streven om onder grote belangstelling en begeleid door de aanmoedigingen van de hele school en de familie de finale te spelen.

De prijsuitreiking zal direct na de finalewedstrijd plaatsvinden op zaterdag 10 maart om 18.15.

Direct aansluitend om 20.00 speelt het 1e herenteam van Akrides, uitkomend in de promotiedivisie (de hoogste divisie van de amateurs) tegen Racing Beverwijk. Deze derby was vorig seizoen de kampioenswedstrijd van de 1e divisie, die nipt door Akrides werd gewonnen. Het belooft dus een groot spektakel te worden met veel publiek.