• maritiemnieuws.nl

Spectaculaire anti-terrorisme oefening in de haven

IJMUIDEN Een gekaapt schip ontzetten, een gegijzeld olieplatform bevrijden of een speedboot onderscheppen? De Koninklijke Marine draait haar hand er niet voor om, tijdens een grootschalige vierdaagse oefening in de havengebieden van A'dam en IJmuiden, het Noordzeekanaal en op open zee. De oefening begon maandag (9 april) is vindt plaats in samenwerking met partners als Kustwacht en politie.

Zowel op zee als in de havengebieden is er tijdens de oefening sprake van een verhoogde terroristische dreiging. Zo wordt een gekaapt passagiersschip ontzet door de Dienst Speciale Interventies (DSI) en wordt een einde gemaakt aan de gijzeling van een olieplatform in de haven. Ook wordt een vijandige speedboot op het Noordzeekanaal onderschept en vindt er een interventieoperatie plaats waarbij gijzelaars in gebouwen in Amsterdam worden ontzet.

Koninklijke Marine staat 24/7 paraat met antiterrorisme eenheden In alle delen van Nederland staat de Koninklijke Marine 24 uur per dag paraat met antiterrorisme eenheden van het Korps Mariniers, schepen van de wacht, havenbeschermingseenheden, de Defensie Duikgroep (DDG) en diverse andere eenheden om de nationale veiligheid te waarborgen.

Helikopters, figuranten en oefenmunitie Tijdens Port Defender 2018 wordt er tussen 9 en 12 april in de omgeving van de Vissershaven en de IJmondhaven in IJmuiden, de Amerikahaven in Amsterdam en op het Marine Etablissement Amsterdam gebruik gemaakt van helikopters, figuranten en oefenmunitie. De verschillende deelnemers aan de oefening proberen de overlast voor omwonenden en omringende bedrijven zoveel mogelijk te beperken. Toch valt geluidshinder niet uit te sluiten.

(bron en foto: maritiemnieuws.nl)