• Janna Kamphof

Speeltuin Zeewijk Natuurlijk!

Natuurspeeltuin is project voor en door de buurt

Janna Kamphof

IJMUIDEN Een speeltuin door en voor de buurt. Dat moet Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! zijn wanneer die medio mei 2018 opent. Vrijwilligers werken hard om van de oude speeltuin in Zeewijk een spannende natuurspeeltuin te maken. Op dit moment wordt vooral gezorgd dat de financiën in orde zijn, zodat binnenkort met het echte graaf- en bouwwerk begonnen kan worden. Daarbij kunnen ze nog wel wat handjes gebruiken.

Het idee voor de natuurspeeltuin ontstond tijdens de recent gehouden Burgertop. Leerlingen van enkele scholen gingen daarna samen met ontwerpers van Twee Heren aan de slag met een ontwerp. Het resultaat mag er zijn: heuvels, veel groen, boomstammen en houten speeltoestellen zullen een waar avonturenpark voor kinderen worden. Een van de hoogtepunten wordt volgens bestuursleden Rianne de Smit en Mariëlle van Zijl de waterbaan: "Kinderen kunnen zelf water uit de grond pompen om mee te spelen. Vervolgens zakt dat weer in de grond en is de kringloop rond."

DOE-KARAKTER Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! zal zich van andere speeltuinen onderscheiden door het hoge doe-karakter. "Kinderen zullen geprikkeld worden hun fantasie te gebruiken", vertelt Rianne de Smit, "Natuurlijk kunnen ze schommelen en van de glijbaan roetsjen, maar ze kunnen ook besjes proeven in het snoepbos of op zoek gaan naar kriebelbeesjes." Het allerbelangrijkst vinden de twee bestuursleden dat alle kinderen hier samen kunnen spelen. Daarom zal de speeltuin ook rolstoeltoegankelijk zijn en zal er bijvoorbeeld een speciale netschommel zijn voor kinderen met een visuele beperking.

 

GRAAFMACHINE NODIG Voor het zo ver is, moet er nog wel flink wat in de speeltuin gebeuren. Op dit moment zijn verschillende werkgroepen van burgers en de gemeente bezig alles in orde te maken zodat de tuin medio mei open kan gaan. Rianne en Mariëlle houden zich bezig met de fondsen- en sponsorenwerving: "Het mooiste zou zijn als lokale ondernemers ons een handje zouden kunnen helpen, zodat de speeltuin echt een lokaal project wordt." Ondernemers kunnen de speeltuin op twee manieren steunen: met geld of in natura. "We hebben bijvoorbeeld ook gewoon een graafmachine en schelpjes nodig", legt Rianne uit.

GEEN VERPLICHTING Ook is de stichting hard op zoek naar vrijwilligers. Zodra de financiën rond zijn, zullen de graaf- en bouwwerkzaamheden beginnen. Hierbij spelen vrijwilligers een belangrijke rol. "Natuurlijk mogen ook kinderen komen helpen in de speeltuin. Zo wordt het nog meer hún speeltuin", vertelt Mariëlle enthousiast. De dames benadrukken dat werken in de speeltuin geen wekelijkse verplichting hoeft te zijn: "Een keer per maand of per seizoen is ook oké. We zijn blij met alle hulp. Het moet vooral een gezellig samenzijn worden." Aanmelden als vrijwilliger kan via het formulier op de website of via een mail naar info@speeltuinzeewijknatuurlijk.nl.