• Janna Kamphof uit Velserbroek vertelt regelmatig wat ze doet om Haarlem en omgeving te promoten in het Duitse Osnabrück.

    Städtepartnerschaftsbüro Osnabrück

Stadsambassadeur Osnabrück

Stadsambassadeur van Haarlem in Osnabrück: zo mag ik mij sinds 1 oktober noemen. Dat staat natuurlijk interessant op je visitekaartje: 'Städtebotschafterin', maar wat doe ik eigenlijk als stadsambassadeur?

Janna Kamphof


STEDENBAND Het idee van de stedenband ontstond na de Tweede Wereldoorlog en had het doel om wederzijds vertrouwen, integratie en samenwerking te stimuleren. Al sinds 1961 zijn Haarlem en Osnabrück partnersteden. Om Haarlem in Osnabrück te promoten en de uitwisselingen op onder meer cultureel, sociaal en politiek vlak te bevorderen, neemt de stad Osnabrück elk jaar een stadsambassadeur uit Haarlem aan. Vanaf oktober tot en met september 2019 ben ik dat. Omdat ik zelf dagelijks profiteer van open grenzen en culturele uitwisseling, vind ik het een unieke kans om als stadsambassadeur hieraan bij te dragen. Bovendien is het een enorme eer om de stad waar ik al ruim 21 jaar van geniet in Osnabrück te mogen vertegenwoordigen.

PROJECTEN Er zijn verschillende projecten waarmee de stedenband wordt versterkt. Er zijn projecten die al jaren lopen en die ik graag voortzet en verder ontwikkel. Zo gaan de 3 HAVO-leerlingen van het Mendelcollege elk jaar in november een dag naar Osnabrück. Dit jaar worden 113 leerlingen ontvangen op het stadhuis. Daarna staat er onder meer een stadswandeling en beklimming van de Marienkirchturm op het programma, dus daarvoor is een strakke planning nodig. Tijdens de Maiwoche, het stadsfeest van Osnabrück, zijn Haarlemse bands en lekkernijen altijd prominent aanwezig. Mei lijkt misschien ver weg, maar daarvoor ben ik al volop aan het brainstormen en organiseren. Daarnaast kwam ik zelf natuurlijk met een hoofd vol ideeën naar Osnabrück, die ik nu langzaam maar zeker vorm begin te geven.

COLLEGA'S Overigens doe ik dat werk niet alleen. Op het stadhuis van Osnabrück is het 'Städtepartnerschaftsbüro' te vinden, waar ik samen met mijn collega's uit Angers (Frankrijk), Çanakkale (Turkije), Derby (Engeland), Twer (Rusland) en twee vaste krachten van de Stadt Osnabrück werk. Hoewel elke stadsambassadeur de eigen stad vertegenwoordigt, helpen we elkaar graag en hebben we ook gezamenlijke projecten, zoals de Maiwoche.

Over alle ontwikkelingen en nieuwtjes uit Osnabrück houd ik u elke maand op de hoogte. Voor ideeën, vragen en opmerkingen sta ik altijd open. Ik ben bereikbaar via 00495413232123 of botschafterin-nl@osnabrueck.de