• Archief

Stranddag IJmuiden 'lekker goedkoop'

IJMUIDEN Welke badplaatsen bieden de beste prijs-kwaliteitsverhouding en welke bieden een 'meer exclusieve ervaring'? Op die vraag moet de Strand Prijsindex van TravelBirds een antwoord geven. IJmuiden is volgens de reissite nét niet de goedkoopste badplaats van Nederland.

Er werden meer dan 300 stranden uit meer dan 90 landen op een rijtje gezet, op basis van de gemiddelde prijs voor een stranddag. In deze ranking staat IJmuiden dit jaar op de 184e plek. Een gemiddeld stranddagje kost hier 34,78 euro volgens de website, die voor het onderzoekje de prijs van een flesje zonnebrandcrème, water, een biertje, een ijsje, een lunch en de faciliteiten bij elkaar optelde.

AMELAND GOEDKOPER IJmuiden is hiermee goedkoper en dus 'minder exclusief' dan bijvoorbeeld Zandvoort (42,55), Scheveningen (45,96) en - weinig verrassend - Castricum (46,42), Egmond (48,45) en Bergen (48,62). In Nederland laat IJmuiden alleen Ameland - plek 187 - achter zich; een stranddagje op dit waddeneiland kost gemiddeld 34,40 euro volgens TravelBirds.

DUURSTE De goedkoopste badplaats is overigens Cua Dai Beach in Vietnam (13,44) en de duurste Anse Vata in Nieuw Caledonië (78,57). De duurste badplaats in Nederland is Vlieland: hier ben je volgens het onderzoek 53,26 euro kwijt voor een dagje strandplezier met alles erop en eraan. Het volledige onderzoek vindt u hier