• Dinsdagavond hebben inwoners en betrokkenen in het ´Telstarstadion' een lijst met actiepunten opgesteld. Daaraan gaan o.a. Tata en gemeenten zich houden.

    Reinder Weidijk

Tata: risico grafietregens voor gezondheid is ´gering´

VELSEN Het inademen van de stofdeeltjes (grafiet) die de laatste tijd veelvuldig vanaf het Tata-terrein de lucht in worden geblazen, is hoogstwaarschijnlijk niet gevaarlijk voor de gezondheid.

Tenminste, dat concludeert het recente toxicologisch rapport van bureau Royal Haskoning. Opdrachtgever Tata Steel meldt dat sinds kort op de eigen website. Het onderzoek richtte zich daarbij op bewoners van Wijk aan Zee, want die krijgen - al een jaar - het meeste over zich heen. Helemaal definitief is de conclusie (´gezondheidsrisico´s gering´) niet, want niet bekend is ´in hoeverre bewoners tijdens de uitstoot daadwerkelijk (fijne) stofdeeltjes hebben ingeademd.

ACTIEPUNTEN Dinsdag hebben een kleine honderd betrokkenen in het Rabobank IJmond Stadion met de drie IJmondgemeenten een lijst met actiepunten opgesteld. Iedere partij verbond zich aan een actiepunt waarvoor men zich gaat inzetten. Zo koos Tata voor ´meer maatregelen om uitstoot te voorkomen´.