• Een reddingsbrigade die de zee niet kan zien. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Dat vindt Levendig Gezond Velsen (LGV) ook. De partij heeft vragen gesteld over deze kwestie in de gemeenteraad van Velsen.

    Vorige week zond RTV Noord-Holland een item uit over IJmuider Reddingsbrigade (IJRB). Daarin was te zien dat de medewerkers van de reddingsbrigade een deel van de zee niet meer kunnen zien vanuit hun reddingspost. De boosdoener is een duin, dat in de loop der jaren steeds hoger wordt. In de afgelopen vijf jaar is het duin zo’n vijf meter gegroeid. Inmiddels kunnen de mannen en vrouwen van de IJRB er niet meer overheen kijken.

    Er zijn nu camera’s, die met een joystick worden bediend, opgehangen om toch het bewuste stuk zee in de gaten te kunnen houden. Maar die oplossing is niet bevredigend. Het menselijk oog heeft, is de ervaring van de reddingsbrigade, meer overzicht dan de starre camerabeelden.

    De meest logische oplossing van het probleem zou zijn het afgraven van het duin. Er leven geen zeldzame dieren

    Michel van Bergen

Veiligheid Reddingsbrigade in het geding

Marcel Akerboom

IJMUIDEN Een reddingsbrigade die de zee niet kan zien. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Dat vindt Levendig Gezond Velsen (LGV) ook. De partij heeft vragen gesteld over deze kwestie in de gemeenteraad van Velsen.

Vorige week zond RTV Noord-Holland een item uit over IJmuider Reddingsbrigade (IJRB). Daarin was te zien dat de medewerkers van de reddingsbrigade een deel van de zee niet meer kunnen zien vanuit hun reddingspost.

BOOSDOENER De boosdoener is een duin, dat in de loop der jaren steeds hoger wordt. In de afgelopen vijf jaar is het duin zo'n vijf meter gegroeid. Inmiddels kunnen de mannen en vrouwen van de IJRB er niet meer overheen kijken.

CAMERA´S Er zijn nu camera's, die met een joystick worden bediend, opgehangen om toch het bewuste stuk zee in de gaten te kunnen houden. Maar die oplossing is niet bevredigend. Het menselijk oog heeft, is de ervaring van de reddingsbrigade, meer overzicht dan de starre camerabeelden.

AFGRAVEN De meest logische oplossing van het probleem zou zijn het afgraven van het duin. Er leven geen zeldzame dieren of planten. Het duin is geen zeewering en aangelegd door mensen. Maar afgraven mag niet zomaar. Het IJmuider duingebied is een van de 164 natuurgebieden in Nederland dat is aangemeld om deel uit te maken van het Europese Natura 2000-netwerk. Binnen dit netwerk gelden richtlijnen die moeten voorkomen dat de natuur aangetast wordt door menselijk ingrijpen.

DILEMMA Dus staat IJmuiden nu voor een dilemma. Moet de natuur beschermd worden óf moet de veiligheid van de strandbezoekers voorrang krijgen? Fractievoorzitter Leo Kwant van Levendig Gezond Velsen wil graag antwoord op die vraag.

GEEN OVERZICHT Bij de reddingsbrigade weten ze het wel. Vanuit reddingspost De Waecker is er geen overzicht. ,,Je moet echt op het strand staan om wat te zien. We rijden ons suf om met de auto te surveilleren langs de vloedlijn, maar dat kun je niet blijven doen'', zegt een woordvoerder van de IJRB. ,,Gelukkig was het deze zomer niet zo druk, maar het heeft de afgelopen maanden wel al een paar keer tot gevaarlijke situaties geleid.''