• Bert Westendorp

Ergernis leidt tot bijzonder idee Pontplein

IJMUIDEN Het Pontplein is gevaarlijk. Vrachtverkeer, auto's, motoren en fietsers rijden lukraak door elkaar heen. Stoplichten worden met regelmaat genegeerd en ongelukken blijven logischerwijs niet uit. Toenemend autoverkeer, maar ook meer fietsers en bromfietsers zorgen voor een onoverzichtelijke situatie. Voor gemeente Velsen reden om een traject te starten om tot een oplossing te komen. Een aantal varianten leek haalbaar. Maar de plannen van de gemeente kregen plotseling een verrassende invalshoek door toedoen van de gepensioneerde elektronicus Gerard Gleijm.

De bescheiden IJmuidenaar ergert zich al jaren aan de onoverzichtelijke en chaotische situatie van het Pontplein. "Ik maak vaak gebruik van de pont en zie iedere keer hoe gevaarlijk de situatie is." Bij constateren bleef het niet. De IJmuidenaar maakte een compleet plan om het Pontplein veiliger te maken waaronder een viaduct op enige afstand van het huidige plein. In het kort komt het er op neer dat verkeer vanaf de Kanaaldijk door middel van een viaduct recht toe recht aan kan naar de Stationsweg. Zonder stoplichten en een stuk veiliger omdat fietsers onder het viaduct een aparte (fiets)route Krijgen. Ook zijn de kosten lager dan bij de andere varianten.

Wethouder Bram Diepstraten, met onder andere bereikbaarheid en mobiliteit in zijn portefeuille, laat weten het plan van Gleijm uiterst serieus te nemen. De ideeën van Gleijm sluiten aan bij plannen die gemeente Velsen had voor een viaduct. Daarentegen is het ontwerp van Gleijm een goedkopere optie. Op de vraag of Gleijm van professie iets te maken heeft met stadsontwikkeling of het ontwerpen van verkeersstromen moet de IJmuidenaar glimlachen. "Nee helemaal niet, maar ik ontwierp in mijn werk vroeger printplaten. Dan moet je ook allerhande verbindingen maken, en dat lijkt een beetje op het ontwikkelen van een verkeersplan." Ondertussen worden alle opties nog eens onder de loep genomen. Diepstraten: "Eerst leggen we de plannen voor aan de inwoners van Velsen en daarna gaat de raad de beslissing nemen."

Informatie over het pontplein is te vinden op www.velsen.nl/pontplein.nl.